ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Αυτές είναι οι επιπτώσεις του fexting στην προσωπική μας ζωή

01 Μαρτίου 2024, 18:00

images

Με την διείσδυση όλο και περισσότερο στη ζωή μας της τεχνολογίας, εφευρίσκονται και νέες λέξεις για να εξηγήσουν τους νέους τρόπους "σχετίζεσθαι" που έχουν ανακαλύψει οι νέοι. Με τον όρο fexting που προέρχεται από τη φράση fighting over text (μαλώνοντας με γραπτό μήνυμα), οι νέοι αλλά και οι λιγότερο ... νέοι, συνηθίζουν όλο και πιο συχνά να μεταδίδουν όλα αυτά που δεν θέλουν να πουν προφορικά, είτε επειδή ντρέπονται, είτε επειδή φοβούνται, είτε επειδή δυσκολεύονται να εκφράσουν τα συναισθήματα και το θυμό τους...

Αλλά η εξ αποστάσεως διαμάχη δεν είναι πάντα και πιο "ασφαλής" καθώς ελλοχεύει κινδύνους για το άτομο και τη σχέση εν γένει. Σύμφωνα με έρευνα στη Μεγάλη Βρετανία, αυτές είναι οι επιπτώσεις του fexting στην προσωπική ζωή:

Καταρχάς, το 79,61% των ερωτηθέντων παραδέχτηκε ότι έχει εμπλακεί σε λογομαχίες μέσω μηνυμάτων, ενώ το 20,39% αποφεύγει τέτοιες συγκρούσεις.

Το 47,56% έχει μαλώσει με τους νυν ή πρώην συντρόφους μέσω μηνυμάτων, ενώ το 36,56% έχει συγκρουστεί μέσω μηνυμάτων με φίλους.

Σύμφωνα με το 48,58% των ερωτηθέντων, το πλεονέκτημα του fexting έγκειται στον χρόνο που προσφέρει στους ανθρώπους να εξετάσουν τις απαντήσεις τους.

Το 59,83% ανέφερε αρνητικές επιπτώσεις στις σχέσεις του λόγω της λογομαχίας μέσω γραπτών μηνυμάτων.

Το 59,72% διαπίστωσε ότι το fexting στην πραγματικότητα παρατείνει την ένταση, αντί να την κατευνάζει.

Οι περισσότεροι (48%) εκτιμούν τη δυνατότητα του χρόνου που τους δίνεται να σκεφτούν τις απαντήσεις τους, ενώ σχεδόν 4 στους 10 (38,74%) προτιμούν την ευκολία και την αμεσότητα των μηνυμάτων στην έκφραση των σκέψεων και των συναισθημάτων, συγκριτικά με το να περιμένουν να συναντηθούν με τον άλλο και να συζητήσουν από κοντά όσα τους απασχολούν. Στον αντίποδα, όμως, σχεδόν το 37% παραδέχεται ότι αντιδρά παρορμητικά απαντώντας μέσω γραπτών μηνυμάτων, ενώ ένα άλλο 32% υποστηρίζει το fexting ως άμυνα, για να ανταποκριθεί σε άσχημα μηνύματα που δέχθηκε.

«Βάση και συνέχεια της διαμάχης είναι η αναποτελεσματική επικοινωνία», υποστήριξε ο Alex Honigman, κοινωνικός λειτουργός και ειδικός σχέσεων. «Τα γραπτά μηνύματα δεν διαθέτουν τις λεπτές αποχρώσεις που χαρακτηρίζουν τις αλληλεπιδράσεις που γίνονται πρόσωπο με πρόσωπο ή έστω μέσω μιας τηλεφωνικής συνομιλίας. Με τον τόνο της φωνής, τις εκφράσεις του προσώπου και τη γλώσσα του σώματος να απουσιάζουν, τα επιδιωκόμενα συναισθήματα ή το πλαίσιο πίσω από τα γραπτά μηνύματα συχνά παρερμηνεύονται», προσθέτει.

«Η έκφραση έντονων συναισθημάτων και σκέψεων μέσω κειμένων είναι «τυφλή», ωθώντας την άλλη πλευρά να τηρήσει θέση άμυνας. Επιπλέον, η καθυστέρηση που μεσολαβεί μεταξύ των απαντήσεων, είναι επίσης προβληματική, καθώς δεν επιτρέπει πάντα την άμεση διευκρίνιση ή τον διάλογο σε πραγματικό χρόνο, οδηγώντας σε παρεξηγήσεις ή παρατεταμένη ένταση. Χαρακτηριστική είναι η παρατήρηση αυτών των κουκκίδων που υποδηλώνουν ότι κάποιος γράφει… μας οδηγεί σε ανήσυχες και παρορμητικές αντιδράσεις», εξηγεί ο ειδικός.

Υπάρχει όμως κι άλλη μία επίπτωση: Τα γραπτά μένουν! Έτσι, ενώ μία κουβέντα που είπαμε πάνω στα νεύρα μας μπορεί και να ξεχαστεί μελλοντικά ή να πούμε ότι δεν κατάλαβε καλά το άλλο πρόσωπο, στο γραπτό κείμενο ό,τι γράψαμε θα είναι για πάντα εκεί να θυμίζει ότι παρεκτραπήκαμε!

Σχετικά Άρθρα