ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ζούμε το "τώρα" και επικεντρωνόμαστε στη δική μας ζωή χωρίς συγκρίσεις

31 Δεκεμβρίου 2022, 09:00

images

Κλαίτε και από μεγάλη χαρά; Σύμφωνα με τη Δρ Krystine I. Batcho, καθηγήτρια Ψυχολογίας στο Le Moyne College στο Syracuse της Νέας Υόρκης, οι αναμνήσεις μπορούν να φέρουν στο μυαλό γλυκόπικρα συναισθήματα, όπως επίσης και η σύγκριση της δικής μας ζωής με τη ζωή άλλων ανθρώπων. Ενώ αν ζούμε το τώρα και επικεντρωνόμαστε στον εαυτό μας και όχι στους άλλους, τότε είμαστε πιο ξεκάθαρα χαρούμενοι.

Έτσι, όταν κάποιος γιορτάζει τις επιτυχίες και την καλή τύχη των άλλων, ίσως να σκέφτεται ότι μπορεί να μην είχε ο ίδιος παρόμοιες καλές εμπειρίες. Χαιρόμαστε δηλαδή με τη χαρά των άλλων αλλά υπάρχει και το αίσθημα της απογοήτευσης, όταν ένα επίτευγμα ζωής δεν ανταποκρίνεται στις ελπίδες μας. 

Οι αναμνήσεις πάλι έχουν έτσι δύο πλευρές: Όσο αναπολούμε το παρελθόν, οι δυσάρεστες αναμνήσεις βγαίνουν στην επιφάνεια μαζί με τις ευχάριστες δημιουργώντας ένα κράμα συναισθημάτων που φέρνει μερικές φορές δάκρυα. Ένας τρόπος με τον οποίο η εννοιολογική γνώση οργανώνεται στη σημασιολογική μνήμη, είναι με όρους αντιθετικών σχέσεων, εξηγεί η ψυχολόγος. Δεν είναι λοιπόν περίεργο να αισθάνεστε θλιμμένοι κατά τη διάρκεια μιας ευτυχισμένης περιόδου, καθώς οι ευτυχισμένες σκέψεις προκαλούν τις θλιβερές. Η ενεργοποίηση του αντίθετου, μπορεί να συμβεί χωρίς συνειδητή προσπάθεια.

Σε μια χαρούμενη κατάσταση αντίστοιχα, μπορούμε να στερηθούμε μέρος της χαράς, σαν να έχει ήδη παρέλθει. Η αναμενόμενη νοσταλγία μπορεί να προκαλέσει θλίψη προκαλώντας νοσταλγία για αυτό που βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη.

Η λύση είναι κατά την ειδικό, όταν η λύπη απειλεί να χαλάσει μία χαρούμενη συγκυρία, να εστιάσουμε στο παρόν. Η έρευνα δείχνει ότι η απόλαυση του παρόντος δημιουργεί  νέες αναμνήσεις και προάγει την αισιοδοξία. 

Σχετικά Άρθρα