ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Υπάρχει τρόπος να κατευνάσουμε τις αρνητικές, αγχωτικές σκέψεις

04 Απριλίου 2024, 07:00

images

Υπάρχουν στιγμές που αισθανόμαστε ότι παράλογες σκέψεις συνωστίζονται στο μυαλό σας, προκαλώντας σας άγχος ή ακόμη και μία κρίση πανικού. Αυτό που μπορεί να μας ηρεμήσει, είναι να κάνουμε στον εαυτό μας μία σειρά ερωτήσεων που αμφισβητούν τη ορθότητα και την προοπτική αυτών των ανησυχητικών σκέψεων - αυτή η διαδικασία είναι γνωστή ως σωκρατική αμφισβήτηση-. Η μέθοδος πήρε το όνομά της από τον Έλληνα φιλόσοφο Σωκράτη, ο οποίος, ως γνωστόν, έκανε ερωτήσεις στους άλλους για να τους βοηθήσει να βελτιώσουν τη σκέψη τους και να φτάσουν πιο κοντά στην αλήθεια, ενώ είναι μια κοινή τεχνική που διδάσκουν οι θεραπευτές στους ασθενείς στη γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία.

Η αναθεώρηση της νοοτροπίας είναι σημαντική επειδή «η ισχυρή επιρροή που έχουν οι σκέψεις σας στα συναισθήματά σας είναι επειδή εσείς πιστεύετε στις σκέψεις σας, όχι επειδή είναι απαραίτητα αληθινές», είπε ο Δρ Daniel R. Strunk, καθηγητής Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Οχάιο.

«Επομένως, αν επιτρέψουμε στον εαυτό μας να πιστέψει σε αποκρουστικές σκέψεις που δεν είναι πλήρως αληθινές, αυτό κάνει τη συναισθηματική μας ζωή πιο δύσκολη», προσέθεσε.

Αν και η σωκρατική μέθοδος είναι ένα εργαλείο που χρησιμοποιείται στη γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία, δεν χρειάζεται να επισκέπτεστε θεραπευτή για να εξασκηθείτε και να επωφεληθείτε από αυτήν. Ένας επαγγελματίας μπορεί να σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε προβλήματα και να επιτύχετε στόχους με τρόπο που είναι δύσκολο για πολλούς ανθρώπους να το κάνουν μόνοι τους, είπε ο Δρ James Overholser, κλινικός ψυχολόγος και καθηγητής Ψυχιατρικής με εξειδίκευση στην κατάθλιψη και την αυτοκτονία στο Πανεπιστήμιο Case Western Reserve στο Κλίβελαντ.

Ορισμένες κοινές ερωτήσεις που βασίζονται στη σωκρατική μέθοδο μπορεί να είναι:

● Βασίζω αυτή τη σκέψη σε γεγονότα ή συναισθήματα;

● Βγάζω βιαστικά συμπεράσματα ή καταφεύγω στο χειρότερο σενάριο;

● Μπορεί να παρερμηνεύω τα στοιχεία; Κάνω κάποιες υποθέσεις;

● Αν δω αυτή την κατάσταση πιο θετικά, σε τι διαφέρει;

● Θα έχει σημασία αυτό σε ένα χρόνο από τώρα; Σε 5 χρόνια από τώρα;

● Μήπως άλλοι άνθρωποι έχουν διαφορετικές ερμηνείες αυτής της κατάστασης;

Σχετικά Άρθρα