ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Τραυματικές εμπειρίες μπορεί να σχετίζονται με χαμηλότερα επίπεδα ορμονών

14 Οκτωβρίου 2022, 09:00

images

Οι τραυματικές εμπειρίες συνδέονται με μια σειρά από επιπτώσεις στην ψυχική και σωματική υγεία. Μία νέα μελέτη δείχνει ότι μπορεί επίσης να σχετίζονται με χαμηλότερες συγκεντρώσεις σεξουαλικών ορμονών σε γυναίκες μέσης ηλικίας - ειδικά σε γυναίκες που κοιμούνται λιγότερο-, όπως μεταδίδει το Neuroscience News.

Τα αποτελέσματα της μελέτης, θα παρουσιαστούν κατά τη διάρκεια της Ετήσιας Συνάντησης της Βορειοαμερικανικής Εταιρείας Εμμηνόπαυσης (NAMS) στην Ατλάντα. Προηγούμενες έρευνες, έχουν οδηγήσει στο συμπέρασμα ότι το ψυχολογικό τραύμα έχει τη δυνατότητα να καταστέλλει τη λειτουργία των ωοθηκών και να μειώνει την έκκριση οιστρογόνων στις ωοθήκες. Ωστόσο, η σχέση μεταξύ του τραύματος και των ορμονών του φύλου σε γυναίκες μέσης ηλικίας , παραμένει σε μεγάλο βαθμό άγνωστη.

Μια νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Πίτσμπουργκ, στην οποία συμμετείχαν 260 μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, αξιολόγησε εάν οι τραυματικές εμπειρίες σχετίζονται με τα επίπεδα οιστρογόνων (οιστραδιόλη, οιστρόνη) και ωοθυλακιοτρόπου ορμόνης (FSH) και αν αυτή η συσχέτιση επηρεάζεται από τη διάρκεια του ύπνου.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες με ιστορικό τραύματος ,είχαν χαμηλότερα επίπεδα οιστρογόνων, συμπεριλαμβανομένης της οιστραδιόλης και της οιστρόνης, σε σύγκριση με γυναίκες χωρίς τέτοιο ιστορικό. Δεν υπήρχε σχέση μεταξύ του τραύματος και των επιπέδων FSH.

Σημειώνεται ότι δεν ελήφθησαν υπόψη συμπτώματα καταθλιπτικού ή μετατραυματικού στρες, αγγειοκινητικά συμπτώματα ή το πόσο καιρό μια γυναίκα ήταν μετεμμηνοπαυσιακή.

Η σχέση μεταξύ τραύματος και ορμονών εξαρτιόταν από το πόσο κοιμόντουσαν οι γυναίκες: Οι γυναίκες με ιστορικό τραύματος που κοιμόντουσαν λιγότερες από 6 ώρες τη νύχτα, είχαν ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα οιστρογόνων.

«Αυτή η εργασία υπογραμμίζει τη σημασία του τραύματος σε σχέση με την υγεία στη μέση ηλικία, δεδομένης της ευαισθησίας της υγείας των γυναικών στις ορμόνες», λέει η Δρ Mary Carson, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, από το Πανεπιστήμιο του Πίτσμπουργκ.

«Αυτή η μελέτη καταδεικνύει την ανάγκη για τους επαγγελματίες υγείας να έχουν καλή κατανόηση του ιστορικού ενός ασθενούς, συμπεριλαμβανομένων τυχόν τραυματικών εμπειριών. Αυτό το ιστορικό θα μπορούσε να βοηθήσει στον εντοπισμό γυναικών με αυξημένο κίνδυνο για ορισμένα προβλήματα υγείας και να επιτρέψει την υιοθέτηση προληπτικών στρατηγικών», δηλώνει καταληκτικά η Δρ Stephanie Faubion, ιατρική διευθύντρια της NAMS.


Σχετικά Άρθρα