ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Το χρόνιο άγχος μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένη γνωστική λειτουργία

09 Μαρτίου 2023, 07:00

images

Τα άτομα με υψηλά επίπεδα στρες είναι πιο πιθανό να παρουσιάσουν έκπτωση της γνωστικής λειτουργίας, σύμφωνα με μια νέα μελέτη, που επηρεάζει την ικανότητά τους να θυμούνται, να συγκεντρώνονται και να μαθαίνουν νέα πράγματα.

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο JAMA Network Open, οδήγησε στο συμπέρασμα ότι οι συμμετέχοντες με υψηλά επίπεδα στρες είχαν περισσότερες πιθανότητες να έχουν μη ελεγχόμενους καρδιαγγειακούς παράγοντες κινδύνου και παράγοντες κακού τρόπου ζωής. Όμως, ακόμη και μετά την προσαρμογή για πολλούς από αυτούς τους φυσικούς παράγοντες κινδύνου, τα άτομα με υψηλά επίπεδα στρες είχαν 37% περισσότερες πιθανότητες να έχουν μειωμένη γνωστική ικανότητα, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Σύμφωνα με το CNN Health, οι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν προβλήματα μνήμης μπορεί να αγχωθούν λόγω των προκλήσεων που προκαλούν αυτά τα προβλήματα. Ωστόσο,  η νέα μελέτη υποδηλώνει ότι η σύνδεση αυτή λειτουργεί και αντίστροφα, με τα συναισθήματα στρες να οδηγούν σε βλαβερές συνέπειες στη γνωστική λειτουργία, δήλωσε ο Δρ Ambar Kulshreshtha, αναπληρωτής καθηγητής προληπτικής ιατρικής και επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο Emory και συν-συγγραφέας της μελέτης.

Η νέα έρευνα βασίζεται σε δεδομένα από μια μακροπρόθεσμη, ομοσπονδιακή μελέτη που είχε ως στόχο να κατανοήσει τις ανισότητες στην υγεία του εγκεφάλου, ειδικά μεταξύ των μαύρων και εκείνων που ζουν σε μέρη του Νότου, γνωστή ως «ζώνη εγκεφαλικού». Ζητήθηκε από χιλιάδες συμμετέχοντες να αυτοαξιολογήσουν το άγχος τους και ερωτήθηκαν με τυποποιημένη αξιολόγηση της γνωστικής λειτουργίας, με τακτικά check-in για περισσότερο από μια δεκαετία. Οι συμμετέχοντες στη μελέτη κυμαίνονταν σε ηλικία από 45 έως 98 ετών κατά την τελευταία αξιολόγησή τους.

Επιπλέον, στη νέα μελέτη, η σχέση μεταξύ αυξημένου στρες και μειωμένης γνωστικής λειτουργίας ήταν παρόμοια τόσο για τους μαύρους όσο και για τους λευκούς - αλλά οι μαύροι συμμετέχοντες ανέφεραν συνολικά υψηλότερα επίπεδα στρες.

«Τα μαύρα άτομα αναφέρουν μεγαλύτερη έκθεση σε χρόνιους στρεσογόνους παράγοντες, όπως οι διακρίσεις», έγραψαν οι συγγραφείς της μελέτης. «Αυτό το εύρημα υποδηλώνει ότι τα υψηλά επίπεδα αντιληπτού στρες αυξάνουν τον κίνδυνο γνωστικής έκπτωσης ανεξάρτητα από τη φυλή».

Τέλος, η Δρ Amy Arnsten, καθηγήτρια Νευροεπιστήμης στο Yale School of Medicine, δήλωσε ότι η σχέση μεταξύ του στρες και της γνωστικής λειτουργίας είναι ένας «φαύλος κύκλος».



Σχετικά Άρθρα