ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Το ποσοστό πρόωρων γεννήσεων στις ΗΠΑ αυξάνεται διαρκώς εξαιτίας του άγχους

06 Φεβρουαρίου 2024, 07:00

images

Το ποσοστό των πρόωρων τοκετών στις Ηνωμένες Πολιτείες αυξάνεται, σύμφωνα με μια νέα έκθεση του Εθνικού Κέντρου Στατιστικών Υγείας του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ, δημιουργώντας δυνητικά περισσότερα προβλήματα υγείας σε βρέφη και μητέρες. Η έκθεση καταλήγει στο συμπέρασμα ότι το ποσοστό των πρόωρων τοκετών - εκείνων που λαμβάνουν χώρα προτού συμπληρωθούν 37 εβδομάδες κύησης - αυξήθηκε κατά 12% μεταξύ 2014 και 2022, από 7,74% σε 8,67%.

Η αύξηση ήταν σχετικά σταθερή σε όλους τους τομείς, ανεξαρτήτως ηλικίας και καταγωγής, αν και οι μαύρες και οι ισπανόφωνες μητέρες, ήταν πιο πιθανό να γεννήσουν νωρίτερα από τις λευκούς. Οι μεγαλύτερες έγκυες είναι επίσης γενικά πιο πιθανό να γεννήσουν πιο νωρίς από τις έγκυες μικρότερης ηλικίας.

Τα μωρά που γεννιούνται πρόωρα, μπορεί να έχουν βραχυπρόθεσμα προβλήματα υγείας, όπως προβλήματα καταπολέμησης λοιμώξεων ή προβλήματα αναπνοής και στομαχικά προβλήματα, επειδή δεν έχουν αναπτυχθεί πλήρως και θα χρειαστεί να παραμείνουν στο νοσοκομείο περισσότερο. Μακροπρόθεσμα, τα νεογνά που γεννήθηκαν πρόωρα, μπορεί να αναπτύξουν άσθμα, οδοντικά προβλήματα, απώλεια ακοής, στομαχικά προβλήματα και ανησυχίες, όπως διανοητικές και αναπτυξιακές καθυστερήσεις, σύμφωνα με το March of Dimes. Οι έγκυες μπορεί επίσης να αναπτύξουν προβλήματα υγείας, εάν γεννήσουν νωρίς.

Η Δρ. Kaitlyn Stanhope, επίκουρη καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Emory, δήλωσε ότι ο πρόωρος τοκετός θα μπορούσε να προκαλείται από περιβαλλοντικούς παράγοντες.

Οι ψυχοκοινωνικοί στρεσογόνοι παράγοντες, όπως το χρόνιο στρες, το άγχος, η έλλειψη υποστήριξης, η έλλειψη μίας μόνιμης κατοικίας και η κακή διατροφή, μπορούν επίσης να αυξήσουν τον κίνδυνο μίας εγκύου να γεννήσει πρόωρα.

«Είναι σίγουρα κάτι που είναι πολυπαραγοντικό», είπε η Δρ Ellie Ragsdale, ειδική στην Μαιευτική/ Γυναικεία- Μητρική και Εμβρυϊκή Ιατρική στα Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία στο Κλίβελαντ, η οποία δεν συμμετείχε στην έκθεση του CDC. 

«Η αρχική μου αντίδραση στη μελέτη είναι ότι τα ποσοστά πρόωρων γεννήσεων συνεχίζουν να αυξάνονται σε αυτή τη χώρα επειδή οι Αμερικανοί παγκοσμίως, στο σύνολό τους, αρρωσταίνουν όλο και περισσότερο».

Σχετικά Άρθρα