ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Το γέλιο σώζει κυριολεκτικά

10 Ιουλίου 2023, 16:00

images

Μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Brain and Behavior, εξέτασε ποικιλία θεραπειών, με έμφαση στις προσεγγίσεις που βασίζονται στο χιούμορ, όπως η θεραπεία με γιόγκα γέλιου. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η θεραπεία με γέλιο μπορεί να ενισχύσει σημαντικά τη θεραπεία για τις ήπιες περιπτώσεις άγχους και κατάθλιψης, επιβεβαιώνοντας την από καιρό διαδεδομένη πεποίθηση ότι το γέλιο θα μπορούσε πραγματικά να αποτελέσει μια μορφή φαρμάκου.

Η ομάδα δοκίμασε διάφορους τύπους θεραπειών με βάση το γέλιο. Η θεραπεία με την παρουσία κλόουν, που κάνουν πιο ευχάριστη την ατμόσφαιρα για τους ασθενείς μέσω της κωμωδίας, έχει γίνει αποδεκτή. Οι συγγραφείς της μελέτης συζήτησαν επίσης τη χρήση της γιόγκα γέλιου, μια προσέγγιση που εισήγαγε ο Madan Kataria το 1994. Πρόκειται για μια μοναδική μορφή γιόγκα που ενσωματώνει το γέλιο, τις ασκήσεις αναπνοής και τον διαλογισμό.

Η επισκόπηση αποκάλυψε ότι το χιούμορ θα μπορούσε να επηρεάσει σημαντικά την αντίληψη, τη στάση και τη διάθεση. Μέσω αυτών, η βελτίωση της σωματικής και της ψυχικής ευεξίας θεωρείται σίγουρη και άμεση. 


Σχετικά Άρθρα