ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Τέσσερις συμβουλές για να κοιμηθείτε ευκολότερα νωρίς

12 September 2022, 10:00

images

Πόσο συχνά τυχαίνει να πρέπει να σηκωθούμε νωρίς την επόμενη ημέρα, και ενώ προσπαθούμε να κοιμηθούμε το προηγούμενο βράδυ, προκειμένου να συμπληρώσουμε επαρκείς ώρες ύπνου, δεν τα καταφέρνουμε; Αντ' αυτού, στριφογυρνάμε στο κρεβάτι και προσπαθούμε να παραδοθούμε στα χέρια του Μορφέα... ματαίως. Τι μπορούμε να κάνουμε για να κοιμόμαστε ευκολότερα; 

1. Μην προσπαθείτε για το αδύνατο

Πρώτον, εάν δεν έχετε συνηθίσει  να κοιμάστε και να ξυπνάτε νωρίς, μην προσπαθήσετε να αποκοιμηθείτε στις 9 το βράδυ, που μπορεί να είναι πολύ νωρίς για το εσωτερικό σας "ρολόι".

«Η γενική μου συμβουλή είναι «μην το αναγκάζετε» επειδή αυτή η ανησυχία για να κοιμηθείτε θα αρχίσει να κάνει περίεργες σκέψεις το μυαλό σας, κάνοντας τα πράγματα χειρότερα», είπε ο Raj Dasgupta, αναπληρωτής καθηγητής Ιατρικής στην Ιατρική Σχολή Keck του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνια. Αντ 'αυτού, ξεκινήστε να χαμηλώνετε τα φώτα από τις 8 μ.μ. έως τις 9 μ.μ. και στοχεύστε στο να κοιμηθείτε πριν 10 μ.μ. πριν τον ύπνο.

2. Αποφύγετε το αλκοόλ και τα γλυκά

Αποφύγετε την κατανάλωση καφεΐνης μετά το μεσημεριανό γεύμα και αποφύγετε το αλκοόλ κοντά στην ώρα του ύπνου, «καθώς και τα δύο μπορούν να διαταράξουν τον ύπνο», είπε ο Dasgupta. «Αν πεινάτε μετά το δείπνο, καταναλώστε μικρά σνακ, χωρίς ζάχαρη και εύπεπτα, ώστε να μην διαταράξετε τον ύπνο».

3. Διαλογιστείτε και αναπνεύστε σωστά

Το άγχος είναι «ένα τεράστιο εμπόδιο για τον αναζωογονητικό ύπνο», είπε ο Dasgupta, και μπορεί «να επιδεινώσει τα υπάρχοντα προβλήματα ύπνου, όπως η αϋπνία».

Αντισταθείτε με επίγνωση και διαλογισμό για να προωθήσετε την ηρεμία, πρότεινε. «(Αυτές οι πρακτικές) μπορούν να βοηθήσουν να ηρεμήσουν το μυαλό και το σώμα, κάνοντας τη μετάβαση στον ύπνο ευκολότερη και ελπίζουμε ευχάριστη», είπε.

Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να σας βοηθήσει να κοιμηθείτε είναι να εστιάσετε στην αναπνοή, λένε οι ειδικοί.

«Μια τεχνική είναι η «μέθοδος αναπνοής 4-7-8», η οποία έχει αποδειχθεί ότι μειώνει το στρες», συστήνει ο Dasgupta. "Πάρτε μια βαθιά αναπνοή για τέσσερα δευτερόλεπτα. Κρατήστε την αναπνοή σας για επτά δευτερόλεπτα, στη συνέχεια αφήστε αργά την αναπνοή σας και εκπνεύστε μετρώντας  έως το οκτώ. Επαναλάβετε αυτά τα βήματα αρκετές φορές και μετά κάντε μια παύση και παρατηρήστε εάν αισθάνεστε πιο χαλαροί."

4. Ελάτε σε επαφή με το φυσικό φως

Όταν χτυπήσει το πρώτο ξυπνητήρι, ανάψτε αμέσως τα φώτα, καθώς αυτό βοηθά στη διακοπή της παραγωγής μελατονίνης. Στη συνέχεια, επιτρέψτε στο φως του ήλιου να μπει μέσα στο χώρο όσο πιο γρήγορα μπορείτε, προτείνουν οι ειδικοί.

"Το φυσικό φως του ήλιου κατά τη διάρκεια της ημέρας, βοηθά να διατηρήσετε τον κιρκάδιο ρυθμό σας υγιή", είπε ο Dasgupta. «Αυτό βελτιώνει την ενέργεια κατά τη διάρκεια της ημέρας καθώς και την ποιότητα του νυχτερινού ύπνου».


Σχετικά Άρθρα