ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Τα κατοικίδια βοηθούν τους ανθρώπους να απαλλαγούν από το άγχος

25 Ιουνίου 2022, 09:00

images

Ενώ το χρόνιο στρες είναι βασικός παράγοντας κινδύνου για καρδιακές παθήσεις και εγκεφαλικό, οι περισσότεροι ιδιοκτήτες γατών και σκύλων λένε ότι τα κατοικίδια τούς βοηθούν να χαλαρώσουν και να παραμείνουν δραστήριοι.

Μια νέα έρευνα της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας (AHA) σε 1.000 ιδιοκτήτες κατοικίδιων διαπίστωσε ότι το 95% στηρίζεται στη συντροφιά των ζώων τους για ανακούφιση από το άγχος. Περίπου 7 στους 10 είπαν ότι προτιμούν να περνούν χρόνο με το κατοικίδιό τους παρά να βλέπουν τηλεόραση, ενώ σχεδόν οι μισοί (47%) δήλωσαν ότι τα κατοικίδιά τους, τούς βοήθησαν να είναι πιο δραστήριοι.

«Πολλοί ιδιοκτήτες κατοικίδιων έχουν βρει συναισθηματική υποστήριξη από τα κατοικίδια ζώα και η επιστήμη υποστηρίζει τα οφέλη για τη σωματική και ψυχική υγεία από τη συντροφιά των κατοικιδίων τους», δήλωσε ο Δρ Glenn Levine, επικεφαλής καρδιολογίας στο Michael E. DeBakey VA Medical Center στο Χιούστον και επικεφαλής συγγραφέας της AHA σχετικά με την ιδιοκτησία κατοικίδιων ζώων και τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

«Το χρόνιο ή συνεχές στρες είναι βασικός παράγοντας κινδύνου για καρδιακές παθήσεις και εγκεφαλικό και οι μελέτες δείχνουν ότι το να έχετε ένα κατοικίδιο μπορεί να βελτιώσει τη διάθεση, να μειώσει το άγχος και να ενθαρρύνει συνήθειες υγιεινού τρόπου ζωής, όπως η σωματική δραστηριότητα», δήλωσε ο Levine.

Το να έχετε ένα κατοικίδιο μπορεί επίσης να βελτιώσει άλλους βασικούς δείκτες υγείας, όπως η αρτηριακή πίεση, η χοληστερόλη και το σάκχαρο στο αίμα, συμπληρώνουν από την AHA.

Στη νέα έρευνα, περίπου το 69% των ιδιοκτητών κατοικίδιων δήλωσε ότι φροντίζει καλύτερα τα κατοικίδιά του από όσο φροντίζουν τον εαυτό τους. Περίπου το 70% των εργαζομένων δήλωσε ότι θα ήταν πιο ευτυχισμένο και πιο παραγωγικό εάν το κατοικίδιο ζώο του μπορούσε να τον συντροφεύει και στη δουλειά. Μάλιστα, οι ιδιοκτήτες κάτω των 40 ετών ήταν πιο πιθανό να πουν ότι βρίσκουν αξία στην εργασία, εάν δούλευαν παρέα με τα κατοικίδια ζώα τους.

Οι ερωτηθέντες είπαν ότι τα κατοικίδιά τους τούς βοηθούν να μειώσουν το στρες χαλαρώνοντας στον καναπέ ή το κρεβάτι (68%), τούς κάνουν να γελούν (67%) και ανακουφίζουν τη μοναξιά (61%).

Τέλος, για να γιορτάσει το δεσμό μεταξύ κατοικίδιων ζώων και ανθρώπων, η AHA επαναφέρει την καμπάνια του Best Friend Fridays. Κάθε Παρασκευή τον Ιούνιο, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, οι άνθρωποι ενθαρρύνονται να μοιράζονται φωτογραφίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, δείχνοντας πώς τα κατοικίδια ζώα τους τούς βοηθούν να μειώσουν το άγχος και να ακολουθούν υγιεινές συνήθειες, χρησιμοποιώντας το hashtag #BestFriendFridays.


Σχετικά Άρθρα