ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Συμπτώματα σχιζοφρένειας σε κακοποιημένα παιδιά

22 Ιουλίου 2022, 10:00

images

Συμπτώματα παρόμοια με εκείνα των ασθενών με σχιζοφρένεια παρουσιάζουν τα παιδιά που έχουν υποστεί κάποιου είδους κακοποίηση. Μια νέα μελέτη του Πανεπιστημίου του Hertfordshire εντόπισε για πρώτη φορά μια ισχυρή σχέση μεταξύ της ψυχολογικής βίας και συμπτωμάτων που παραπέμπουν σε  σχιζοφρένεια σε υγιείς ενήλικες, όπως παράνοια, ακούσματα φωνών και κοινωνική απόσυρση.

Τα τραυματισμένα ψυχικώς παιδιά είχαν έως και 3,5 φορές περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν τέτοιες εκδηλώσεις στην ενήλικη ζωή τους και -όπως έδειξε η έρευνα- όσο πιο έντονη ήταν η κακοποίηση, τόσο πιο έντονες είναι και οι σωματικές και ψυχικές εκδηλώσεις.

Η σύνδεση μεταξύ του παιδικού τραύματος και της σχιζοφρένειας είναι γνωστή από παλιά. Ωστόσο, αυτή η έρευνα εξέτασε τον αντίκτυπο του παιδικού τραύματος στον επιπολασμό λιγότερο σοβαρών εμπειριών που μοιάζουν με σχιζοφρένεια σε υγιείς ενήλικες.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο PLOS ONE και αποτέλεσε μια σύνοψη και παράλληλη ποσοτικοποίηση 25 ερευνών που εξέτασαν τη σχέση μεταξύ του παιδικού τραύματος και των εκδηλώσεων που μοιάζουν με σχιζοφρένεια σε πάνω από 15.000 υγιείς ανθρώπους. Όπως φάνηκε, υπάρχει μεγαλύτερη συσχέτιση μεταξύ της συναισθηματικής κακοποίησης στην παιδική ηλικία και των ψυχωσικών εμπειριών σχετικών με σχιζοφρένεια στην ενήλικη ζωή από ό,τι άλλα είδη παιδικής κακοποίησης.

Ο Δρ Keith Laws, καθηγητής Νευροψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Hertfordshire σημείωσε ότι «η έρευνα ανοίγει το δρόμο για μελλοντικές μελέτες που θα βοηθήσουν στην καλύτερη κατανόηση του τρόπου με τον οποίο συγκεκριμένοι τύποι παιδικής κακοποίησης συνδέονται με συγκεκριμένες εμπειρίες που μοιάζουν με σχιζοφρένεια. Θα μάς βοηθήσει να καταλάβουμε γιατί τέτοια τραύματα συνδέονται με διαταραχές όπως η σχιζοφρένεια σε ορισμένα άτομα, ενώ άλλα βιώνουν πιο ήπιες εκδηλώσεις».

Σχετικά Άρθρα