ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Στρες εξαιτίας της πανδημίας: Η απόκτηση ενός σκύλου βοηθάει

30 Δεκεμβρίου 2021, 09:00

images

Εάν μοιράζεστε τη ζωή σας με έναν σκύλο, μπορεί να γνωρίζετε ήδη ότι ωφέλησε την ψυχική σας υγεία κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19 και ειδικά κατά την περίοδο της καραντίνας. Για εκείνους τους πιθανούς ιδιοκτήτες σκύλων που σκέφτονται να αποκτήσουν σκύλο (ειδικά ως μέσο ενίσχυσης της ψυχικής υγείας), μπορεί να αναρωτιέστε αν είναι πραγματικά καλή ιδέα...

Η Akua K. Boateng , PhD, ψυχοθεραπεύτρια στη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ που προσφέρει ατομική θεραπεία και θεραπεία ζευγαριών, εξηγεί ότι οι σκύλοι μπορούν να βοηθήσουν στην κατάθλιψη επειδή μειώνουν την αίσθηση της μοναξιάς και της απομόνωσης, τα οποία είναι εγγενή στα συμπτώματα της κατάθλιψης. Τα σκυλιά μπορούν επίσης να ενθαρρύνουν τη σωματική άσκηση (βγάζοντάς την έξω, βόλτες κ.λπ.) και την κοινωνικοποίηση με άλλους ιδιοκτήτες σκύλων ή λάτρεις σκύλων.

Η Boateng προσθέτει ότι τα σκυλιά μπορούν να βοηθήσουν με το άγχος με τους ακόλουθους τρόπους:

Ηρεμώντας το νευρικό σύστημα κατά τη διάρκεια των αγχωδών συμπτωμάτων.

Οι σκύλοι είναι διαισθητικοί και μπορούν να αισθανθούν αλλαγές στη διάθεση.

Ένα κατοικίδιο μπορεί απλώς να αποσπά την προσοχή σε ανήσυχες σκέψεις.

Η αγκαλιά με τον σκύλο μπορεί να μειώσει το στρες.

Τα σκυλιά μπορούν να βοηθήσουν τους ανθρώπους να αποκλιμακώσουν τις κρίσεις πανικού.

Ωστόσο, δεν πρέπει να ξεχνάτε ότι η απόκτηση ενός σκύλου δεν είναι μια  απλή απόφαση και χρειάζεται ιδιαίτερη σκέψη. «Η ευθύνη της φροντίδας ενός κατοικίδιου μπορεί να είναι πηγή άγχους. Εάν ένα άτομο αισθάνεται ότι κατακλύζεται από τις καθημερινές εργασίες στη ζωή του, αυτό μπορεί να το επιδεινώσει», είπε η Boateng στο Healthline.

Αναρωτηθείτε εάν έχετε ή όχι το χρόνο, την ενέργεια και τα οικονομικά για να φροντίσετε ένα σκύλο. Μιλήστε με οποιοδήποτε άλλο μέλος του νοικοκυριού σας για να βεβαιωθείτε ότι όλοι/ες συμφωνούν, πριν προχωρήσετε στην απόκτηση ενός σκύλου.


Σχετικά Άρθρα