ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Σημαντική συσχέτιση μεταξύ των αγχωδών διαταραχών, εγκεφαλικού υποδοχέα και της τεστοστερόνης

24 Ιανουαρίου 2024, 07:00

images

Πρωτοποριακή μελέτη αποκάλυψε μια σημαντική σχέση μεταξύ των αγχωδών διαταραχών και ενός εγκεφαλικού υποδοχέα, γνωστού ως TACR3, καθώς και της τεστοστερόνης. Η καθηγήτρια Shira Knafo, επικεφαλής του Molecular Cognitive Lab στο Πανεπιστήμιο Ben-Gurion, ηγήθηκε της έρευνας που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Molecular Psychiatry. 

Τα κλινικά στοιχεία έχουν υποδείξει στενή σχέση μεταξύ των χαμηλών επιπέδων τεστοστερόνης και του άγχους, ιδιαίτερα σε άνδρες με υπογοναδισμό, μια κατάσταση που χαρακτηρίζεται από μειωμένη σεξουαλική λειτουργία. Ωστόσο, η ακριβής φύση αυτής της σχέσης, παρέμενε ασαφής μέχρι τώρα. Η Knafo ανακάλυψε ότι τα αρσενικά τρωκτικά που εμφάνιζαν εξαιρετικά υψηλά επίπεδα άγχους, είχαν σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα ενός συγκεκριμένου υποδοχέα που ονομάζεται TACR3 στον ιππόκαμπό τους.

Ο ιππόκαμπος είναι μία περιοχή του εγκεφάλου που συνδέεται με τις διαδικασίες μάθησης και μνήμης, ενώ ο TACR3 είναι ένας εκ των υποδοχέων ταχυκινίνης και ανταποκρίνεται σε μια ουσία γνωστή ως νευροκινίνη. 

Οι ερευνητές ανακάλυψαν τους περίπλοκους μηχανισμούς πίσω από το άγχος και άνοιξαν δρόμους για νέες θεραπείες, συμπεριλαμβανομένων θεραπειών τεστοστερόνης, που θα μπορούσαν να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των ατόμων που αντιμετωπίζουν σεξουαλικές διαταραχές και το σχετικό άγχος και κατάθλιψη.

Η μία έρευνα μετά την άλλη, καταδεικνύει ότι ορμόνες που σχετίζονται με τον εγκέφαλο, επιδρούν στον ψυχισμό και δημιουργούν το υπόβαθρο για ψυχιατρικές νόσους, δυσάρεστα ψυχολογικά σύνδρομα και μεμονωμένα συμπτώματα που ταλαιπωρούν το σύγχρονο άνθρωπο. Οι προσπάθειες τώρα εστιάζονται στο να βρεθούν τρόποι ρύθμισης αυτών των ορμονών , με τρόπο που να ωφελείται ο εγκέφαλος και να αποφεύγουμε ψυχικές διαταραχές.

Σχετικά Άρθρα