ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ρατσισμός για θέματα εξωτερικής εμφάνισης

17 Ιουνίου 2022, 10:00

images

Πολλά ήταν τα αρνητικά σχόλια για την πολιτευτή της Νέας Δημοκρατίας, κυρία Αφροδίτη Λατινοπούλου, που με αφορμή φωτογράφηση με μαγιό μιας τηλεοπτικής παρουσιάστριας με παραπάνω κιλά, της κυρίας Δανάης Μπάρκα, έκανε λόγο για προβολή σε «λάθος πρότυπα υγείας». Η αντίδραση από το κυβερνόν κόμμα της Ελλάδας ήταν άμεση... Δεν θα είναι ξανά υποψήφια για κανένα αξίωμα, σε τοπικές ή εθνικές εκλογές!

Η κυρία Λατινοπούλου, μια νέα και όμορφη γυναίκα, δεν είναι η πρώτη φορά που σχολιάζει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αρνητικά τις επιλογές ή την εμφάνιση άλλων γυναικών που η ίδια κρίνει ότι δεν συνάδουν με τα σύγχρονα πρότυπα ομορφιάς. Αυτή τη φορά ασχολήθηκε με μία επίσης νέα και όμορφη γυναίκα που κάνει καριέρα σπάζοντας στερεότυπα για τις γυναίκες στην τηλεόραση, και για το λόγο αυτό προκάλεσε την οργή και τα αρνητικά σχόλια πολλών πολιτών, καθώς η παρουσιάστρια είναι εκτός από όμορφη, και συμπαθής...

Δεν είναι βέβαια ασυνήθιστο ή μοναδικό το παράδειγμα αυτό. Ο ρατσισμός σε θέματα εξωτερικής εμφάνισης ξεκινάει με την προβολή προτύπων από το χώρο της μόδας, περνάει στο χώρο του θεάματος και της διαφήμισης και εδραιώνεται στα σπίτια και τα σχολεία όπου εκθειάζουμε την ωραία φιγούρα της κόρης που είναι αδύνατη, ενώ ζητάμε με αυστηρό ύφος από την κόρη με παραπάνω κιλά να κάνει δίαιτα!

Βεβαίως είναι αλήθεια ότι η υπερβαρότητα και η παχυσαρκία είναι από άποψη υγείας κακοί προγνωστικοί παράγοντες. Η σωστή διατροφή και η άσκηση από την παιδική ηλικία είναι το ζητούμενο ώστε τα παιδιά να μην μπαίνουν ευθύς εξ αρχής στο φαύλο κύκλο της απώλειας και στη συνέχεια λήψης κιλών. Αλλά από αυτό το σημείο ως να κρίνουμε τους ανθρώπους γύρω μας συμπεριφερόμενοι ως... ζυγαριές, υπάρχει μεγάλη απόσταση!

Η αξία και η υπόσταση κάθε ανθρώπου δεν περιορίζεται, ούτε καν καθορίζεται, από την εξωτερική του εμφάνιση. Έχει να κάνει κυρίως με την κοινωνική μόρφωση, το χαρακτήρα, τις ευαισθησίες, τις σκέψεις και τις πράξεις του. Άλλωστε η εμφάνιση -εκτός από το γενετικό της υπόβαθρο- έχει και ψυχολογικό, με πολλά υπέρβαρα άτομα να ομολογούν ότι το φαγητό είναι για αυτά παρηγοριά και καταφύγιο.

Από αυτό το διαδικτυακό τόπο, όπου παρουσιάζουμε ό,τι πιο σύγχρονο στο χώρο της υγείας, της διατροφής του fitness και της ευζωίας, ας ξεκαθαρίσουμε ότι σκοπός ή στόχος δεν είναι να βάλουμε "ταμπέλες" στους ανθρώπους και να τούς κάνουμε να νιώθουν άσχημα για το σώμα τους, αλλά να τους δώσουμε τη γνώση για να διαχειριστούν τη ζωή τους όπως εκείνοι θέλουν και μπορούν!

Μ.Τ.

Σχετικά Άρθρα