ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Πώς συνδέεται το βακτήριο Lactobacillus με την ψυχική υγεία

26 Δεκεμβρίου 2023, 09:00

images

Νέα έρευνα δείχνει ότι ένα βακτήριο που βρίσκεται σε τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση και στο γιαούρτι μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της κατάθλιψης και του άγχους. Ειδικότερα, ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Βιρτζίνια ανακάλυψαν ότι το βακτήριο Lactobacillus βοηθά τον οργανισμό να διαχειριστεί το στρες, αποτρέποντας πιθανώς την εμφάνιση καταστάσεων ψυχικής υγείας όπως η κατάθλιψη και το άγχος.

Προηγούμενη έρευνα είχε δείξει ότι το βακτήριο θα μπορούσε να αναστρέψει την κατάθλιψη σε ποντίκια. Για να καταλάβουν γιατί συμβαίνει αυτό, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μια συλλογή βακτηρίων, γνωστή ως Altered Schaedler Flora, η οποία περιελάμβανε 2 στελέχη Lactobacillus και 6 άλλα βακτηριακά στελέχη.

Η μεταφορά βακτηρίων του εντέρου από ποντίκια που έχουν στρες σε ποντίκια χωρίς μικρόβια αποδείχθηκε ότι οδηγεί σε κατάθλιψη και συμπεριφορές που σχετίζονται με το άγχος. Τα ποντίκια χωρίς Lactobacillus, όπως αποδείχθηκε, παρουσιάζουν αυξημένες αντιδράσεις στο στρες και χαμηλότερα επίπεδα ενός ανοσοποιητικού παράγοντα που ονομάζεται ιντερφερόνη-γάμα, ο οποίος εμπλέκεται στη ρύθμιση της απόκρισης στο στρες.

Οι συγγραφείς της μελέτης λένε, «Αυτά τα αποτελέσματα παρέχουν ένα νέο πλαίσιο για την κατανόηση του ρόλου του βακτηριακού μικροβιώματος του εντέρου και του ανοσοποιητικού συστήματος στις διαταραχές της διάθεσης».

Αυτή η έρευνα θα μπορούσε να οδηγήσει στην ανάπτυξη νέων μεθόδων για τη θεραπεία και την πρόληψη παθήσεων ψυχικής υγείας. Για παράδειγμα, στο μέλλον τα άτομα που διατρέχουν κίνδυνο κατάθλιψης θα μπορούσαν να λάβουν ένα προβιοτικό συμπλήρωμα που περιέχει Lactobacillus.

Εάν η διατροφή είναι ένας τομέας τον οποίο θέλετε να βελτιώσετε, τότε ο Sas Parsad, διατροφολόγος στο The Gut Co, συνιστά να αυξήσετε την πρόσληψη Lactobacillus ενσωματώνοντας στη διατροφή σας τροφές που έχουν υποστεί ζύμωση, όπως γιαούρτι, κεφίρ, ξινολάχανο, kimchi και τουρσί.

Ιδανικά, θα καταναλώνετε 1 μερίδα τροφής που έχει υποστεί ζύμωση την ημέρα. Αν αυτό μοιάζει ανέφικτο, ο Parsad λέει ότι τα υψηλής ποιότητας προβιοτικά συμπληρώματα που περιέχουν στελέχη Lactobacillus είναι μια καλή εναλλακτική λύση.

«Πέρα από τις τροφές πλούσιες σε Lactobacillus, μια διατροφή πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα (που βρίσκονται σε λιπαρά ψάρια, λιναρόσπορους και καρύδια) έχει συσχετιστεί με μειωμένα συμπτώματα κατάθλιψης», λέει ο Parsad.

Φρούτα και λαχανικά πλούσια σε αντιοξειδωτικά, δημητριακά ολικής αλέσεως και τροφές που περιέχουν μαγνήσιο (όπως φυλλώδη λαχανικά, ξηροί καρποί και σπόροι) μπορεί επίσης να είναι ευεργετικά για την ψυχική υγεία. «Αυτές οι τροφές συμβάλλουν σε μια ποικιλόμορφη και θρεπτική διατροφή που μπορεί να επηρεάσει θετικά τη διάθεση και τα επίπεδα άγχους», εξηγεί ο ίδιος.



Σχετικά Άρθρα