ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Πώς σχετίζονται η ΔΕΠΥ, η αϋπνία και η μειωμένη ποιότητα ζωής

19 Ιουλίου 2025, 08:00

images

Η αϋπνία θα μπορούσε να εξηγήσει γιατί οι ενήλικες με χαρακτηριστικά ΔΕΠΥ αναφέρουν ότι έχουν χαμηλότερη ποιότητα ζωής, σύμφωνα με νέα έρευνα με επικεφαλής το Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον και το Ολλανδικό Ινστιτούτο ΝευροεπιστημώνΕιδικότερα, μελέτη που δημοσιεύθηκε στο BMJ Mental Health κατέληξε στο συμπέρασμα ότι, όσο περισσότερα συμπτώματα ΔΕΠΥ παρουσίαζε ένα άτομο, τόσο χαμηλότερη ποιότητα ζωής ανέφερε και ότι η αϋπνία θα μπορούσε να είναι μέρος του λόγου για τον οποίο συμβαίνει αυτό.

Τουλάχιστον 1 στα 4 άτομα με διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ) αναφέρει ότι έχει κάποια διαταραχή ύπνου, με την αϋπνία να είναι η πιο συχνή από αυτές.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον και το Ολλανδικό Ινστιτούτο Νευροεπιστημών (Καθηγητής EusVanSomeren) εξέτασαν δεδομένα από το Ολλανδικό Μητρώο Ύπνου, μια διαδικτυακή έρευνα με περισσότερους από 10 χιλιάδες ενήλικες συμμετέχοντες.

Η ομάδα ανέλυσε τις απαντήσεις 1.364 συμμετεχόντων που είχαν απαντήσει σε ερωτήσεις σχετικά με τα χαρακτηριστικά της ΔΕΠΥ, τις διαταραχές ύπνου, την κατάθλιψη και την ποιότητα ζωής.

Διαπίστωσαν ότι τα χαρακτηριστικά της ΔΕΠΥ συσχετίζονταν με προβλήματα ψυχικής υγείας, πιο σοβαρή αϋπνία και μειωμένη ποιότητα ύπνου.

«Οι ενήλικες με χαρακτηριστικά ΔΕΠΥ είναι πιο πιθανό να έχουν χαμηλή ποιότητα ύπνου, να παραπονιούνται για αϋπνία και να μην έχουν καλή διάθεση, τα οποία οδηγούν σε μειωμένη ικανοποίηση από τη ζωή», λέει ο καθηγητής Samuele Cortese, συγγραφέας της μελέτης, από το Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον.

«Τα ευρήματά μας δείχνουν μια σύνδεση μεταξύ των χαρακτηριστικών της ΔΕΠΥ, της σοβαρότητας της αϋπνίας και της μειωμένης ικανοποίησης από τη ζωή», λέει η Δρ. Sarah L. Chellappa, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον και κύρια συγγραφέας της ερευνητικής εργασίας.

«Χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να κατανοήσουμε αυτή την πολύπλοκη αλληλεπίδραση. […] Έτσι, θα μπορούσαμε να ανακαλύψουμε θεραπευτικές επιλογές που βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των ατόμων με ΔΕΠΥ», κατέληξε ο Cortese.

Σχετικά Άρθρα