ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Πώς η οικογενειακή παράδοση μπορεί να λειτουργήσει θεραπευτικά

18 Απριλίου 2022, 16:00

images

Ένα από τα βασικότερα πράγματα που μαθαίνουμε όταν είμαστε μικροί, είναι ότι σε ορισμένες περιστάσεις, όπως είναι το Πάσχα, υπάρχει συγκεκριμένη εθιμοτυπία. Ένα από  τα σημαντικότερα έθιμα των εορτών είναι το να περνάμε ουσιαστικό και ποιοτικό χρόνο με την οικογένειά μας. Μάλιστα, σύμφωνα με έρευνες, αυτός ο πολύτιμος χρόνος με την οικογένεια λειτουργεί θεραπευτικά για την ψυχή μας.

Το να κάνουμε όλα τα μέλη της οικογένειας δραστηριότητες που σχετίζονται με τους εορτασμούς, όπως το να βάψουμε από κοινού τα πασχαλινά αυγά ή να μαγειρέψουμε, δίνει άλλη διάσταση στο θεσμό της οικογένειας και των παραδόσεων.

Ειδικότερα, οι οικογενειακές παραδόσεις καθιστούν το αίσθημα του ανήκειν ακόμη πιο ισχυρό. Δίνουν την αίσθηση μίας οικογένειας γεμάτης αγάπη, στοργή, αλληλεγγύη και αλληλοϋποστήριξη. Όταν η οικογένεια είναι δεμένη, υπάρχει επικοινωνία και περνά ποιοτικό χρόνο, κανένα μέλος της δεν αισθάνεται μόνο κι αδύναμο, αλλά νιώθει ότι υπάρχουν άτομα που μπορούν να γίνουν κοινωνοί των προβληματισμών του. Η οικογένεια πρέπει να αποτελεί αρωγό για κάθε μέλος της, αποδεικνύοντας αυτή την ιδιότητά της εμπράκτως.

Παράλληλα, μέσω των παραδόσεων αυτών, αμβλύνεται το φαινόμενο του χάσματος γενεών. Παππούδες και γιαγιάδες έρχονται πιο κοντά με τα παιδιά και τα εγγόνια τους, διηγούνται ιστορίες, κάνουν γόνιμους διαλόγους, κατανοούν τα χαρακτηριστικά της εκάστοτε γενεάς κι εν τέλει έρχονται πιο κοντά.

Τέλος, με την τήρηση των παραδόσεων, η οικογένεια καταφέρνει να κατανοήσει, και τελικά να διατηρήσει την ''ταυτότητά'' της. Κάθε οικογένεια, όπως είναι λογικό, είναι μοναδική. Έχει να εξιστορήσει δικές τις περιπέτειες, να αποκομίσει οφέλη από τις εμπειρίες και τα βιώματα καθενός από τα μέλη της, διαμορφώνοντας έτσι μία ''οικογενειακή ταυτότητα'' που οφείλει να διατηρήσει ανεξίτηλη στο πέρασμα του χρόνου.  

Για όλους τους παραπάνω λόγους, καλό θα ήταν να τηρούμε τις παραδόσεις που έχουμε θεσπίσει ως οικογένεια, κάνοντας καλό στην ψυχική υγεία, τόσο τη δική μας, όσο και των υπόλοιπων μελών της.



Σχετικά Άρθρα