ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Πώς επηρεάζει η κλιματική κρίση την ψυχολογία μας

11 Ιανουαρίου 2024, 09:00

images

Η ευημερία του ατόμου συνδέεται με την ευημερία του πλανήτη. Καθώς όλο και περισσότερος κόσμος αναγνωρίζει τους κινδύνους της κλιματικής αλλαγής, το άγχος για το περιβάλλον αυξάνεται διαρκώς. Οι ανησυχίες σχετικά με τις κοινωνικές και οικολογικές καταστροφές της κλιματικής αλλαγής, οδηγούν σε μια αυξανόμενη αίσθηση αδυναμίας, απομόνωσης, αποξένωσης, ακόμη και κατάθλιψης.

Ειδικότερα, το κλιματικό άγχος απειλεί την ευημερία ανθρώπων κάθε ηλικίας. Τα δραματικά γεγονότα που απειλούν το κλίμα , έχουν ήδη επηρεάσει άμεσα και έμμεσα τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο. Ταυτόχρονα, το άγχος που σχετίζεται με το μέλλον του πλανήτη, αρχίζει να έχει σημαντικές συνέπειες στη σωματική και ψυχική υγεία. Σε μια μελέτη, οι ερευνητές εξέτασαν περισσότερους από 3.000 ενήλικες στη Γερμανία και βρήκαν μια ισχυρή σχέση μεταξύ της μοναξιάς, της απομόνωσης και του κλιματικού άγχους. Ακόμη, έρευνα της Αμερικανικής Ψυχολογικής Εταιρείας για το άγχος, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι περισσότεροι από τους μισούς Αμερικανούς πιστεύουν ότι η κλιματική κρίση είναι πηγή άγχους.

Το άγχος για το κλίμα μπορεί να οριστεί ως χρόνια ανησυχία, άγχος και φόβος για το μέλλον του πλανήτη. Περιλαμβάνει επίσης ανησυχίες για την προσωπική ευημερία, τη ζωή που επηρεάζεται αρνητικά από περιβαλλοντικές καταστροφές, τη μετανάστευση που μπορεί να οφείλεται στην αλλαγή του κλίματος, την οικολογική παρακμή, ακόμη και την εξαφάνιση πολλών ειδών.

Οι μεγαλύτεροι σε ηλικία, έχουν ζήσει σε έναν κόσμο στον οποίο κυριαρχούν οι πολιτικές εκμετάλλευσης και κυριαρχίας του περιβάλλοντος για κερδοσκοπικούς λόγους. Στον 21ο αιώνα, υπάρχει ένα επιτακτικό αίτημα για αναγνώριση του γεγονότος  ότι οι εξορυκτικές πολιτικές έχουν επιφέρει όχι μόνο περιβαλλοντικό κίνδυνο αλλά και ψυχολογική δυσφορία. 

Οι κλιματικές καταστροφές υπογραμμίζουν το γεγονός ότι οι συνεχιζόμενες πολιτικές ελέγχου και εκμετάλλευσης του φυσικού κόσμου, δεν είναι πλέον βιώσιμες. Εν ολίγοις, αποτελούν απειλή για τη μελλοντική βιωσιμότητα του πλανήτη. Η λήψη μέτρων για την προστασία του περιβάλλοντος, με τη σειρά της, είναι ένας σημαντικός παράγοντας για την ψυχική μας ευφορία.

Σχετικά Άρθρα