ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Προσοχή τι κάνουν τα παιδιά στο διαδίκτυο...

25 Ιανουαρίου 2024, 16:00

images

Στο διαδίκτυο, ακόμη κι ένα μικρό παιδί αποκτά εύκολα πρόσβαση στις πλατφόρμες στοιχημάτων και τυχερών παιχνιδιών κι αυτό είναι πολύ επικίνδυνο. Αυτό αναφέρει η Δρ Sarah Clark, επικεφαλής της Εθνικής Δημοσκόπησης για την Υγεία των Παιδιών του Παιδιατρικού Νοσοκομείου C.S. Mott, με αφορμή δημοσκόπηση σχετικά με το διαδικτυακό στοίχημα και τα παιδιά. 

Η δημοσκόπηση έγινε σε ομάδα 923 γονέων από τις ΗΠΑ, με τουλάχιστον ένα παιδί ηλικίας 14 – 18 ετών. Αυτό που αποδείχτηκε, είναι ότι μόνο 1 στους 4 γονείς έχει μιλήσει με τα παιδιά του για το διαδικτυακό στοίχημα, ενώ περισσότεροι από τους μισούς αγνοούν το επιτρεπόμενο όριο ηλικίας και 1 στους 6 δήλωσε ότι, αν τα παιδιά του έπαιζαν στοίχημα στο διαδίκτυο, πιθανότατα δε θα το γνώριζε, ενώ τα 2/3 παραδέχτηκαν ότι το παιδί έχει τραπεζικό λογαριασμό ή χρεωστική/πιστωτική κάρτα στο όνομά του!

Η δρ. Clark αναφέρει ότι στις διαφημίσεις για παιχνίδια τζόγου στο διαδίκτυο, εμφανίζονται συχνά διάσημοι και αθλητές, παροτρύνοντας το κοινό να στοιχηματίσει. Σχολίασε δε ότι «οι έφηβοι είναι ιδιαίτερα ευαίσθητοι σε αυτές τις διαφημίσεις, οι οποίες συχνά προωθούνται στο εμπόριο για να μεταδώσουν συναισθήματα ενθουσιασμού και ατελείωτων δυνατοτήτων», δήλωσε.

«Πολλές επιλογές διαδικτυακών τυχερών παιχνιδιών, θα φανούν οικείες στους εφήβους. Μοιάζουν με παιχνίδια που παίζουν στα τηλέφωνά τους, με κοινά χαρακτηριστικά, όπως οι πόντοι μπόνους και οι ανταμοιβές. Αυτή η εξοικείωση καθιστά πιο δύσκολο για τους εφήβους να εκτιμήσουν τη διαφορά μεταξύ του παιχνιδιού για διασκέδαση και του παιχνιδιού για χρήματα», εξηγεί η Δρ Clark.

Πολλές χώρες έχουν ορίσει ως κατώτατο όριο ηλικίας πρόσβασης τα 21 έτη, ωστόσο παρουσιάζεται μια αυξανόμενη ανησυχία ότι υπάρχουν «παραθυράκια» ασφαλείας, τα οποία οι έφηβοι διαθέτουν όλη την τεχνογνωσία να παρακάμψουν. «Οι γονείς είναι πιθανό να υποτιμούν το ενδιαφέρον και τις διαδικτυακές γνώσεις των έφηβων παιδιών τους», δήλωσε η Δρ Clark. «Το διαδικτυακό στοίχημα είναι δύσκολο να εντοπιστεί, επειδή ένας έφηβος μπορεί εύκολα να συνδεθεί στο smartphone ή σε άλλη προσωπική συσκευή, να διαγράψει το ιστορικό αναζήτησης, να κρύψει την εφαρμογή ή να τη χρησιμοποιήσει διακριτικά», πρόσθεσε.

Όπως προσθέτει η ίδια, είναι σημαντικό οι γονείς να μιλούν με τα παιδιά για τα θέματα αυτά... «Οι γονείς πρέπει να ξεκινήσουν ανοιχτές συζητήσεις με τα παιδιά τους για τους κινδύνους των τυχερών παιχνιδιών. Ανεξάρτητα από το αν ένα παιδί χρησιμοποιεί τις πλατφόρμες στοιχημάτων ή όχι, οι συνεχείς συζητήσεις μπορεί να το βοηθήσουν στον περιορισμό των κοινωνικών πιέσεων και την επιρροή που ασκούν», καταλήγει.

Σχετικά Άρθρα