ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Προσοχή στους εθισμούς όλων των τύπων

12 Ιουνίου 2020, 09:00

images

Ο τζόγος είναι μια εθιστική, ψυχοφθόρα δραστηριότητα που έχει καταστρέψει ζωές και οικογένειες. Τα τελευταία χρόνια μάλιστα επιστήμονες έχουν συνδέσει την δράση συγκεκριμένων γονιδίων με την επιρρέπεια του ατόμου να εθίζεται σε πράγματα όπως είναι το αλκοόλ, τα ναρκωτικά, τα χαρτιά αλλά και το κάπνισμα. 

Τελευταία έρευνα βάζει στο "κάδρο" των επικίνδυνων εθισμών και τα τυχερά παιχνίδια τύπου ξυστό. Αυτό είναι πολύ ελκυστικό σε ανθρώπους οι οποίοι αντιμετωπίζουν πρόβλημα με τον τζόγο, ή σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη εύκολου και γρήγορου κέρδους και στην απόγνωσή τους ,πιστεύουν ότι ίσως κερδίσουν...

Η έρευνα από το Πανεπιστήμιο Curtin της Αυστραλίας, έδειξε ότι όσοι παίζουν συστηματικά τα light τυχερά παιχνίδια, τύπου ξυστό, καταλήγουν να βιώνουν οικονομικές δυσκολίες και ψυχολογικά προβλήματα, όπως ακριβώς συμβαίνει συχνότερα και πιο έντονα με όσους ασχολούνται με τον τζόγο (χαρτιά, ρουλέτα κλπ).

Τα ευρήματα της έρευνας αυτής δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Addictive Behaviors και χαρακτηρίζουν τα παιχνίδια τύπου ξυστό ιδιαιτέρως επικίνδυνα!

Στην έρευνα έλαβαν μέρος 2.112 Αυστραλοί που ρωτήθηκαν για τη σχέση τους με τα τυχερά παιχνίδια. Στη συνέχεια επιλέχτηκαν οι 540 των οποίων η δραστηριότητα περιοριζόταν στα τυχερά παιχνίδια αυτού του τύπου. Και σχεδόν το ένα τρίτο του δείγματος ανέφερε προβλήματα που σχετίζονται με τον εθισμό!

Όπως σχολιάζει ο Δρ Leon Booth από το τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Curtin, "τα παιχνίδια αυτά οφείλουν τη δημοτικότητά τους στους συστηματικούς παίκτες και στα βασικά τους χαρακτηριστικά, όπως η άμεση ενημέρωση του χρήστη αν κέρδισε και η αίσθηση ότι κάθε φορά που παίζει πλησιάζει περισσότερο τη νίκη".

Πιο επιρρεπείς στην εμφάνιση προβλημάτων σχετιζόμενων με τον τζόγο αποδείχτηκαν οι νέοι ενήλικες και οι άνδρες.


Σχετικά Άρθρα