ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Πόσο επιρρεπείς είστε στην παραπληροφόρηση;

07 Ιουλίου 2023, 09:00

images

Πολλοί Αμερικανοί φαίνεται να ανησυχούν ότι οι γονείς ή οι παππούδες τους θα παρασυρθούν από ψεύτικες ειδήσεις στο διαδίκτυο. Αλλά όπως αποδεικνύεται, μπορεί να ανησυχούμε για τη λάθος γενιά.

Σύμφωνα με το Scientific American, σε αντίθεση με τη δημοφιλή πεποίθηση, οι GenZers και οι millennials θα μπορούσαν να είναι πιο επιρρεπείς στη διαδικτυακή παραπληροφόρηση από τους ηλικιωμένους, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε στο διαδίκτυο από το ερευνητικό πρακτορείο YouGov. Επιπλέον, οι άνθρωποι που περνούν περισσότερο χρόνο στο διαδίκτυο, είχαν μεγαλύτερη δυσκολία να διακρίνουν μεταξύ πραγματικών και ψευδών τίτλων ειδήσεων. 

«Είδαμε κάποια αποτελέσματα που είναι διαφορετικά από τα σχετικά είδη δοκιμών που έκαναν [προηγούμενοι] ερευνητές», λέει ο Rakoen Maertens, ερευνητής ψυχολόγος στο Πανεπιστήμιο του Cambridge και επικεφαλής συγγραφέας μιας μελέτης για την ανάπτυξη του τεστ που χρησιμοποιήθηκε στη δημοσκόπηση, η οποία δημοσιεύτηκε στο Behavior Research Methods.

Η ομάδα του συνεργάστηκε με το YouGov για τη διαχείριση ενός γρήγορου διαδικτυακού κουίζ με βάση το τεστ που ανέπτυξαν οι ερευνητές, το οποίο ονομάστηκε «τεστ ευαισθησίας στην παραπληροφόρηση» (MIST). Αντιπροσωπεύει το πρώτο τυποποιημένο τεστ στην ψυχολογία για την παραπληροφόρηση και δημιουργήθηκε με τρόπο που επιτρέπει στους ερευνητές να το διαχειρίζονται ευρέως και να συλλέγουν τεράστιους όγκους δεδομένων. Για να δημιουργήσουν το τεστ τους, ο Maertens και οι συνάδελφοί του επέλεξαν προσεκτικά 10 πραγματικούς τίτλους και 10 ψευδείς που δημιουργήθηκαν από τεχνητή νοημοσύνη—όμοιους με εκείνους που μπορεί να συναντήσετε στο διαδίκτυο—οι οποίοι στη συνέχεια κατηγοριοποιήθηκαν ως «πραγματικά» ή «ψεύτικα». 

Οι εξεταζόμενοι κλήθηκαν να ξεχωρίσουν τους πραγματικούς τίτλους από τις ψεύτικες ειδήσεις και έλαβαν μια ποσοστιαία βαθμολογία στο τέλος για κάθε κατηγορία. Παραδείγματα τέτοιων τίτλων είναι τα εξής: "Η υποστήριξη των ΗΠΑ για τη νόμιμη μαριχουάνα σταθερή το περασμένο έτος", "Ορισμένα εμβόλια περιέχουν επικίνδυνες χημικές ουσίες και τοξίνες" και "Ο βασιλιάς του Μαρόκου διορίζει τον επικεφαλής της επιτροπής για την καταπολέμηση της φτώχειας και της ανισότητας".

Μόνο το 11% των Αμερικανών ηλικίας 18 έως 29 ετών, ταξινόμησε σωστά 17 ή περισσότερους τίτλους και το 36% δεν ξεχώρισε σωστά πάνω από 10 τίτλους. Αυτό συγκρίνεται με το 36% της ομάδας των 65 ετών και άνω που αξιολόγησε με ακρίβεια τουλάχιστον 16 τίτλους. Και μόνο το 9% στην τελευταία ηλικιακή ομάδα είχε σωστούς 10 ή λιγότερους τίτλους. Κατά μέσο όρο, οι Αμερικανοί κάτω των 45 ετών σημείωσαν βαθμολογία 12 στα 20, ενώ οι μεγαλύτεροι σε ηλικία σημείωσαν 15 στα 20.

Τέλος, οι ερευνητές συμφωνούν ότι η παιδεία είναι μια κρίσιμη δεξιότητα για την ασφαλή πλοήγηση στο σημερινό διαδικτυακό κόσμο που χαρακτηρίζεται από υπερφόρτωση πληροφοριών.


Σχετικά Άρθρα