ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Όταν το παιδί "μιλάει" με δυσάρεστες εκδηλώσεις

21 Ιανουαρίου 2021, 09:00

images

Όταν το παιδί έχει ξεπεράσει τα 5 χρόνια και παρόλα αυτά συνεχίζει να "βρέχει" το κρεβάτι του μόνιμα ή περιστασιακά, η ανησυχία που έχει το ίδιο είναι μεγαλύτερη από αυτή που προκαλείται στους γονείς!

Ο ερχομός ενός μωρού στην οικογένεια, οι καυγάδες ή ο χωρισμός των γονέων, η απώλεια της γιαγιάς ή του παππού, η στροφή της προσοχής των γονέων σε ένα άλλο παιδί (πχ λόγω ασθένειας), μπορούν να οδηγήσουν το ευαίσθητο παιδί σε μια οπισθοδρόμηση που εκφράζεται με νυχτερινή ενούρηση ή πιπίλισμα του δαχτύλου ή άλλη βρεφική εκδήλωση.

Αν είναι προφανής η αιτία του άγχους του, ίσως μπορέσετε να το ελαφρύνετε κάπως μιλώντας του για αυτό το θέμα με γλυκύτητα και χάδια που έχει τόση ανάγκη. Η ηρεμία και ο έλεγχος της ουροδόχου κύστης στη διάρκεια της νύχτας θα έρθουν σιγά σιγά.

Οι ειδικοί γενικά συστήνουν να είμαστε ψύχραιμοι και υπομονετικοί, να θυμίζουμε στο παιδί ότι πρόκειται για μια δυσκολία που αντιμετωπίζουν πολλά παιδιά και που καταφέρνουν να την ξεπεράσουν και να του εξηγήσουμε τις αιτίες της ενούρησης με απλά λόγια. Αναζητήστε επίσης πιθανές λύσεις συζητώντας τες μαζί με το παιδί (π.χ. να μην πίνει πολύ νερό πριν πάει για ύπνο).

Το παιδί με τέτοιες εκδηλώσεις πρέπει να ενθαρρυνθεί και να επιβραβεύεται και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να το μαλώνουμε ή να το κάνουμε να νιώθει ντροπή και ενοχές. Αν ωστόσο η νυχτερινή ενούρηση επιμένει μετά τα 7 χρόνια συστήνεται η ιατρική/ ψυχολογική στήριξη.

Σχετικά Άρθρα