ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ορισμένα φάρμακα κάτι διορθώνουν και κάτι... χαλούν

18 Φεβρουαρίου 2023, 09:00

images

Απειλή τόσο για τα φυσικά δόντια όσο και για τα εμφυτεύματα, φαίνεται ότι είναι κάποια αντικαταθλιπτικά (SSRIs  ή εκλεκτικοί αναστολείς επαναπρόσληψης σεροτονίνης), σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη στην Ισπανία και άφησε πολλούς ειδικούς έκπληκτους.

Οι Ισπανοί επιστήμονες ανακάλυψαν ότι όσοι τύχαινε να έχουν πρόβλημα κατάθλιψης και λάμβαναν SSRIs κατά τη διάρκεια των επεμβάσεων για την τοποθέτηση εμφυτεύματος και για τουλάχιστον ένα έτος πριν από την επέμβαση, είχαν πάνω από 4,5 φορές κίνδυνο απώλειας του εμφυτεύματος αυτού!

Οι 170 ασθενείς που συμμετείχαν στη μελέτη λάμβαναν κάποιο από τα παρακάτω αντικαταθλιπτικά της κατηγορίας SSRIs: σιταλοπράμη, εσιταλοπράμη, φλουοξετίνη, φλουβοξαμίνη, παροξετίνη και σερτραλίνη.

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Complutense της Μαδρίτης, αναφέρουν ότι τα αντικαταθλιπτικά SSRIs ίσως επηρεάζουν τον οστικό μεταβολισμό και την οστεογένεση που θα οδηγήσει στην ομαλή ενσωμάτωση του εμφυτεύματος στη γνάθο. Εκτός από τον κίνδυνο απόρριψης εμφυτευμάτων, οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι αυτή η κατηγορία αντικαταθλιπτικών καθώς και τα αντιψυχωτικά, αυξάνουν τις πιθανότητες τριξίματος των δοντιών.

Ο καθηγητής Justin Durham, επικεφαλής επιστημονικός σύμβουλος της Βρετανικής Οδοντιατρικής Εταιρίεας, χαρακτηρίζει ενδιαφέροντα τα ευρήματα, αλλά εκτιμά ότι απαιτείται περισσότερη έρευνα πριν καταλήξουν σε συμπεράσματα. Μέχρι τότε, δεν υπάρχει λόγος να αλλάξουν οι υπάρχουσες ιατρικές οδηγίες για τη λήψη αντικαταθλιπτικών.


Σχετικά Άρθρα