ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Όλο και περισσότεροι νέοι λαμβάνουν αντικαταθλιπτικά

29 Φεβρουαρίου 2024, 09:00

images

Η χορήγηση αντικαταθλιπτικών στους νέους έχει κλιμακωθεί τα τελευταία χρόνια, ακόμη και πριν από την πανδημία COVID-19. Από τον Μάρτιο του 2020, το ποσοστό χορήγησης αντικαταθλιπτικών σε νεαρούς ενήλικες και εφήβους αυξήθηκε σημαντικά, σύμφωνα με νέα μελέτη της οποίας οι ερευνητές εξέτασαν τις συνταγές αντικαταθλιπτικών για νεαρά άτομα στις Ηνωμένες Πολιτείες ατόμων ηλικίας 12–25 ετών από το 2016 έως το 2022, κατά τη διάρκεια της οποίας το μηνιαίο ποσοστό χορήγησης αντικαταθλιπτικών αυξήθηκε κατά 66,3%. 

Αυτό το ποσοστό αυξήθηκε 129,6% και 56,5% ταχύτερα μετά το Μάρτιο του 2020 για τις γυναίκες έφηβες ηλικίας 12–17 και 18–25 ετών. Αντίθετα, υπήρξε μείωση μεταξύ των ανδρών εφήβων και νεαρών ενηλίκων στις ίδιες ηλικιακές ομάδες. Μετά την πανδημία, οι νέοι παλεύουν με αυξανόμενες ανησυχίες για τη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, τη βία, τις φυσικές καταστροφές και την κλιματική αλλαγή, εξήγησε ο Δρ Lokesh Shahani, MPH, ψυχίατρος στο UTHealth Houston.

«Τα αντικαταθλιπτικά είναι σημαντικά για τη διαχείριση της κατάθλιψης και του άγχους σε εφήβους και νεαρούς ενήλικες», , δήλωσε ο Shahani στο Healthline. «Η αύξηση της συνταγογράφησης αντικαταθλιπτικών σχετίζεται με την αύξηση του επιπολασμού των παθήσεων ψυχικής υγείας, καθώς και με την παροχή φροντίδας για αυτές τις καταστάσεις».

Η νέα μελέτη δείχνει ότι τα έφηβα κορίτσια είχαν πολύ περισσότερες πιθανότητες να λάβουν αντικαταθλιπτικά από τα αγόρια.

«Η εμφάνιση των καταθλιπτικών διαταραχών κορυφώνεται κατά την εφηβεία και είναι γνωστό ότι η κατάθλιψη είναι περίπου 2 φορές πιο συχνή μεταξύ των γυναικών από ό,τι στους άνδρες», εξήγησε ο Δρ Mark Olfson, MPH, καθηγητής Επιδημιολογίας στη Σχολή Δημόσιας Υγείας Mailman του Πανεπιστημίου Κολούμπια και καθηγητής Ψυχιατρικής στο Ιατρικό Κέντρο Irving του Πανεπιστημίου της Κολούμπια.

Μια άλλη εύλογη εξήγηση, λένε οι ειδικοί, είναι ότι οι νεαροί άνδρες μπορεί να είναι λιγότερο πιθανό να αναζητήσουν και να λάβουν φροντίδα για συμπτώματα ψυχικής υγείας σε σύγκριση με τις γυναίκες. Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής.

Σχετικά Άρθρα