ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Οι πιο ευτυχισμένοι Ευρωπαίοι ζουν στο βορρά...

08 Δεκεμβρίου 2023, 16:00

images

Η Φινλανδία είναι και φέτος πρώτη στην Παγκόσμια Έκθεση Ευτυχίας κάτι που καταφέρνει εδώ και 6 συναπτά έτη.  Αφιέρωμα στην παγωμένη χώρα έκανε η εφημερίδα Guardian αναλύοντας μάλιστα πώς η κουλτούρα της σάουνας επηρεάζει και βελτιώνει την καθημερινότητα των Φινλανδών.

Οι σάουνες στη Φινλανδία δεν είναι αντικείμενο πολυτελείας αλλά θεωρούνται ιερός χώρος και ένα μέρος για να βρει κάποιος τη γαλήνη του. Η πιο παλαιά σάουνα ονομάζεται Rajaportti και είναι μοναδική στο είδος της. Περίπου 15 λεπτά πριν από την ώρα λειτουργίας σχηματίζεται ουρά έξω από την πόρτα και στις 14:00 οι άνθρωποι εισέρχονται με εισιτήριο.

Πρόκειται για ένα δωμάτιο που χωρίζεται από τοίχο με ξεχωριστά τμήματα για άνδρες και γυναίκες (τα μικρά παιδιά πηγαίνουν από το ένα δωμάτιο στο άλλο κάτω από το κενό)  που γεμίζει από από φωνές και τον ήχο του ατμού από τις πέτρες της σάουνας.  Ορισμένοι έρχονται κατευθείαν από το γραφείο για να ξεπεράσουν το άγχος της ημέρας ενώ άλλοι περνούν ώρες εκεί με φίλους πίνοντας ποτά. 

Στη Φινλανδία υπολογίζεται ότι υπάρχουν 3,3 εκατομμύρια σάουνες για έναν πληθυσμό 5,6 εκατομμυρίων. Στο επίκεντρο όλων αυτών είναι το löyly (προφέρεται λόουλου), μια λέξη που μεταφράζεται κυριολεκτικά ως ατμός ή θερμότητα. Συγκρίνουν την εμπειρία του καλού λόουλου μια σφιχτή αγκαλιά – «είναι κάτι πνευματικό», υποστηρίζουν. 

Κάθε σάουνα έχει διαφορετικό λόουλου και η ποιότητά του μπορεί να διαφέρει στην ίδια σάουνα από μέρα σε μέρα ή ακόμα και από ώρα σε ώρα καθώς η θερμοκρασία πέφτει. «Αν οι επισκέπτες έρχονται στη σάουνα είναι οι πιο σκληροί κριτές μου και αν το λόουλου δεν είναι καλό, τότε είναι λίγο λυπημένοι».

Σχετικά Άρθρα