ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ο καλός ύπνος έχει την συνταγή του...

19 Φεβρουαρίου 2021, 10:00

images

Στην Αρχαία Ελλάδα θεωρούσαν τον ύπνο ως μία μορφή επικοινωνίας με τους θεούς και βέβαια του είχαν προσδώσει και μορφή θεότητας που δεν ήταν άλλη από τον Moρφέα. Στις μέρες μας ωστόσο, υπολογίζεται ότι ο ένας στους τρεις αντιμετωπίζει πρόβλημα είτε με την ποιότητα, είτε με την ποσότητα του ύπνου.

Ο καλός ξεχωρίζει πάντως από τον κακό ύπνο ανάλογα την διάρκεια, το πόσο εύκολα παραδινόμαστε σε αυτόν, αν διαβάζουμε πριν κοιμηθούμε, αν κάνουμε αφυπνίσεις στη μέση της νύχτας κι αν έχουμε καθημερινές συνήθειες οι οποίες υπονομεύουν την ποιότητα του ύπνου, όπως είναι τα μεγάλα νυχτερινά δείπνα.

Ένα γεμάτο επτάωρο νυχτερινού ύπνου τις περισσότερες ημέρες τις εβδομάδας, αυξάνει τις πιθανότητες για καλύτερη υγεία. Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι ο στόχος των επτά ωρών είναι ιδανικός για ανθρώπους ηλικίας από 18 έως 60 ετών. Αν κοιμάστε λιγότερες από επτά ώρες κάθε βράδυ, θέτετε τον εαυτό σας σε αυξημένο κίνδυνο για ορισμένες σοβαρές καταστάσεις υγείας, όπως η παχυσαρκία, οι καρδιακές παθήσεις, το εγκεφαλικό επεισόδιο, η κατάθλιψη, η αύξηση του βάρους και ο διαβήτης. Τα δεδομένα αυτά, μάλιστα, προκύπτουν από σχετική έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Journal of Clinical Sleep Medicine. 

Εξάλλου, μεταξύ των διαταραχών του ύπνου που έχουν καταγραφεί από τους επιστήμονες, βρίσκεται και η δυσκολία που αντιμετωπίζουν ορισμένοι άνθρωποι να αποκοιμηθούν. Αν αυτό δεν συμβαίνει ποτέ ή σπάνια (λιγότερο από 1-2 ημέρες την εβδομάδα), μπορείτε να θεωρήσετε τον εαυτό σας τυχερό. Αν, όμως, παρατηρείτε συνεχώς το φαινόμενο αυτό, θα πρέπει να προσέξετε ορισμένες συνήθειές σας. Για παράδειγμα, η κατανάλωση καφεΐνης, αλκοόλ ή ορισμένων τροφίμων λίγο πριν την ώρα του ύπνου, μπορούν να επηρεάσουν την ικανότητά σας να αποκοιμηθείτε. 

Γενικά οι καλές συνήθειες του ύπνου είναι στοιχεία που μπορούν να βελτιώσουν την ποιότητά του. Τέτοιες είναι να διαβάσετε ένα βιβλίο ή να ακούσετε χαλαρωτική μουσική, να δημιουργήσετε έναν ήσυχο, σκοτεινό χώρο με καλή θερμοκρασία και ελάχιστους περισπασμούς στο υπνοδωμάτιό σας, να ακολουθείτε μια τακτική ρουτίνα ύπνου κατά την οποία θα κοιμάστε και θα ξυπνάτε την ίδια ώρα κάθε μέρα. Από την άλλη μεριά ο έλεγχος των email στον υπολογιστή ή των ενημερώσεων στα social media στο κινητό λίγο πριν κλείσετε τα φώτα το βράδυ μπορεί να διαταράξει τη ρουτίνα του ύπνου σας καθώς το "μπλε" φως που εκπέμπει το τηλέφωνο μπορεί να ενισχύει την προσοχή και τον χρόνο αντίδρασης κατά τη διάρκεια της ημέρας, αλλά η παρακολούθηση της οθόνης λίγο πριν τον ύπνο μπορεί να προκαλέσει βλάβη στο εσωτερικό ρολόι του οργανισμού.

Τέλος, η κατανάλωση πολλών θερμίδων λίγο πριν τον νυχτερινό ύπνο, όπως επίσης το κάπνισμα και η κατανάλωση αλκοόλ ή καφεΐνης συνιστούν συνήθειες που μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά την ποιότητα και την ποσότητα του ύπνου το βράδυ. 

Σχετικά Άρθρα