ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ο κακός ύπνος οδηγεί σε σοβαρά προβλήματα υγείας

09 September 2020, 09:00

images

Ο ανήσυχος, διακοπτόμενος ύπνος, όταν συμβαίνει επί μεγάλα χρονικά διαστήματα, σχετίζεται με την αύξηση της αρτηριακής πίεσης και με αλλαγές στο εντερικό μικροβίωμα. Αυτό ανακάλυψαν ερευνητές του Πανεπιστημίου του Ιλινόι που έκαναν την σχετική δημοσίευση στο Physiology Genomics.

Οι ερευνητές μελέτησαν τους εθελοντές με διαταραγμένο ύπνο που έλαβαν μέρος στην έρευνα, επί 28 ημέρες. Παράλληλα "έτρεξαν" και μελέτη σε πειραματόζωα για να εντοπίσουν βιολογικά χαρακτηριστικά. Συγκεκριμένα, διατάραξαν τον ύπνο αρουραίων, οι οποίοι είναι νυχτόβια ζώα, με τους ερευνητές να παρεμβαίνουν στον ύπνο τους κατά τη διάρκεια της ημέρας. Μέσω πομπών τηλεμετρίας μετρήθηκε η εγκεφαλική δραστηριότητα των πειραματόζωων, η αρτηριακή πίεση και ο καρδιακός ρυθμός. Αναλύθηκαν επίσης δείγματα κοπράνων για να εξεταστούν οι αλλαγές στη μικροβιακή κατάσταση του εντέρου.

«Όταν οι αρουραίοι είχαν διαταραγμένο πρόγραμμα ύπνου παρουσιάστηκε αύξηση της αρτηριακής πίεσης, η οποία παρέμεινε αυξημένη ακόμη όταν επέστρεψαν σε κανονικό πρόγραμμα ύπνου. Αυτό υποδηλώνει ότι ο διακεκομμένος ύπνος βλάπτει τον οργανισμό για παρατεταμένη περίοδο» επισήμανε η Katherine A. Maki του Τμήματος Βιοσυμπεριφορικών Επιστημών Νοσηλευτικής του Πανεπιστημίου του Ιλινόι.

Η Δρ Maki διαπίστωσε ότι οι αλλαγές στο εντερικό μικροβίωμα δεν επήλθαν αμέσως αλλά χρειάστηκε μία εβδομάδα για να αρχίσουν να συμβαίνουν και αφορούσαν την ανισορροπία μεταξύ διαφορετικών τύπων βακτηρίων, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης των μικροβίων που σχετίζονται με τη φλεγμονή. «Όταν η διατάραξη του ύπνου τους σταμάτησε, δεν επανήλθαν τα πάντα στο φυσιολογικό αμέσως. Αυτή η έρευνα καταδεικνύει ένα ιδιαιτέρως πολύπλοκο σύστημα με την παρουσία πολλαπλών παθολογικών παραγόντων» εξήγησε.

«Οι άνθρωποι θα έχουν πάντα ευθύνες που διακόπτουν τον ύπνο τους. Θέλουμε να είμαστε σε θέση να μειώσουμε τον κίνδυνο που διατρέχουν από αυτό στοχεύοντας το μικροβίωμα με νέες θεραπείες ή διατροφικές αλλαγές» κατέληξε η Δρ Anne M. Fink, επίκουρη καθηγήτρια Συμπεριφορικών Επιστημών στο τμήμα Νοσηλευτικής του Πανεπιστημίου του Ιλινόι.

Σχετικά Άρθρα