ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ο ηθοποιός Sam Neill μιλά ανοιχτά για το αγγειοανοσοβλαστικό λέμφωμα Τ-κυττάρων

20 Οκτωβρίου 2023, 10:00

images

Ο ηθοποιός Sam Neill μιλά για τη διάγνωσή του που είναι το αγγειοανοσοβλαστικό λέμφωμα Τ-κυττάρων (AITL). Αφού υποβλήθηκε σε χημειοθεραπεία και ο καρκίνος δεν ανταποκρίθηκε όπως ήλπιζαν οι γιατροί, ο Neill λαμβάνει τώρα ένα πειραματικό φάρμακο. Ωστόσο, ο διάσημος ηθοποιός από ταινίες όπως το "Jurassic Park", είπε στο Australian Story του ABC ότι τα φάρμακα τελικά θα πάψουν να τον ωφελούν κι ο ίδιος νιώθει προετοιμασμένος για αυτό που θα ακολουθήσει ζώντας το σήμερα...

Σε ένα βίντεο που δημοσιεύτηκε στο Instagram αυτή την εβδομάδα μετά την προβολή της συνέντευξης, ο Neill είχε στόχο να καθησυχάσει τους θαυμαστές ότι τα πάει καλά και βρίσκεται σε ύφεση και ότι σχεδιάζει να παραμείνει έτσι για τα επόμενα χρόνια.

Το αγγειοανοσοβλαστικό λέμφωμα Τ-κυττάρων (AITL) είναι ένας από τους πιο συνηθισμένους τύπους λεμφώματος Τ-κυττάρων, αλλά περιλαμβάνει μόνο το 1%-2% των λεμφωμάτων non-Hodgkins, σύμφωνα με το Ίδρυμα Ερευνών Λεμφώματος.

«Το αγγειοανοσοβλαστικό λέμφωμα Τ-κυττάρων (AITL) είναι ένας σπάνιος τύπος καρκίνου που επηρεάζει έναν τύπο λευκών αιμοσφαιρίων που ονομάζονται Τ-κύτταρα και θεωρείται υποτύπος λεμφώματος non-Hodgkin», δήλωσε η Δρ Sara Taveras Alam, ογκολόγος στο UTHealth Houston και στο Memorial Hermann, στο Healthline. «Το 90% των ασθενών παρουσιάζουν προχωρημένο στάδιο και η πρόγνωση είναι γενικά κακή με ποσοστό επιβίωσης 63% στην καλύτερη περίπτωση στα 5 χρόνια. Το AITL είναι ευαίσθητο στη χημειοθεραπεία και περιστασιακά μπορεί να θεραπευτεί με μεταμόσχευση βλαστοκυττάρων». Οι περισσότεροι ασθενείς παρουσιάζουν νόσο προχωρημένου σταδίου.

Πυρετός, απώλεια βάρους, κόπωση και πρησμένοι λεμφαδένες, είναι αρκετά συμπτώματα που σχετίζονται με το AITL. Αυτός ο τύπος λεμφώματος προκαλείται από γονιδιακές μεταλλάξεις. Οι περισσότερες διαγνώσεις αφορούν άνδρες άνω των 60 ετών. Τέλος, η χημειοθεραπεία είναι η πιο κοινή πορεία θεραπείας για το AITL.

Σχετικά Άρθρα