ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ο εθισμός στα τυχερά παιχνίδια συνυπάρχει με εγκληματικές συμπεριφορές

19 Αυγούστου 2020, 09:00

images

Νέα έρευνα του Πανεπιστημίου του Buffalo στις ΗΠΑ δείχνει ότι υπάρχει σχέση ανάμεσα στις εγκληματικές συμπεριφορές και στον εθισμό στα τυχερά παιχνίδια.

«Βρήκαμε ότι δεν ισχύει τόσο ότι ο εθισμός στα τυχερά παιχνίδια προκαλεί το έγκλημα, αλλά ότι τα ίδια βασικά χαρακτηριστικά που συμβάλλουν στην πρόβλεψη των πιθανοτήτων για τον εθισμό αυτό, προβλέπουν επίσης την τάση προς το έγκλημα», αναφέρει ο Christopher Dennison, επίκουρος καθηγητής Kοινωνιολογίας στη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of Gambling Studies.

Λαμβάνοντας υπόψη τις διαφορές ανάμεσα στους εθισμένους και μη στα τυχερά παιχνίδια, έχει αποδυναμωθεί η μέχρι πρόσφατα αποδεκτή θεωρία ότι υπάρχει αιτιώδης σχέσης, ότι δηλαδή οι σχετικές με τον τζόγο διαταραχές μπορούν να οδηγήσουν σε σχετικά με την εγκληματικότητα αποτελέσματα.

Στην περίπτωση του εθισμού στα τυχερά παιχνίδια υπάρχει ζήτημα γενικής απόκλισης, σύμφωνα με τον Δρ. Dennison. Όχι ότι το ένα προκαλεί το άλλο, αλλά ότι πρόκειται για δύο καταστάσεις που συνυπάρχουν.

Η κοινωνικο-οικονομική κατάσταση, η προηγούμενη χρήση ουσιών και οι σχέσεις με παραβατικούς συνομηλίκους στη ζωή είναι κομμάτι μιας ομάδας μεταβλητών σχετικών τόσο με την εγκληματική συμπεριφορά όσο και με τον εθισμό στα τυχερά παιχνίδια. Στην έρευνά του ο καθηγητής χαρακτηρίζει αυτές τις μεταβλητές ως συγκεχυμένες προκαταλήψεις και τονίζει ότι αν τις αγνοήσουμε, μπορεί να υπερεκτιμήσουμε τη σχέση ανάμεσα στον εθισμό στα τυχερά παιχνίδια και την εγκληματική συμπεριφορά.

Τα ευρήματα αυτά θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην ανάπτυξη νέων θεραπειών που λαμβάνουν υπόψη τον τρόπο με τον οποίο αυτά τα βασικά χαρακτηριστικά επηρεάζουν τη συμπεριφορά του ατόμου. 

Σχετικά Άρθρα