ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

O εγκέφαλος μπορεί να αντισταθμίσει τη γνωστική έκπτωση που σχετίζεται με την ηλικία

08 Φεβρουαρίου 2024, 10:00

images

Καθώς μεγαλώνουμε, ο εγκέφαλός μας σταδιακά ατροφεί, χάνοντας νευρικά κύτταρα και συνδέσεις και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μείωση της εγκεφαλικής λειτουργίας. Δεν είναι πλήρως κατανοητό γιατί μερικοί άνθρωποι φαίνεται να διατηρούν τη λειτουργία του εγκεφάλου τους σε καλύτερη κατάσταση από άλλους και το πώς μπορούμε να προστατευτούμε από τη γνωστική έκπτωση. Μία ευρέως αποδεκτή αντίληψη, είναι ότι ο εγκέφαλος ορισμένων ανθρώπων είναι σε θέση να αντισταθμίσει την υποβάθμιση του εγκεφαλικού ιστού, αξιοποιώντας άλλες περιοχές του εγκεφάλου για να βοηθήσουν στην εκτέλεση εργασιών.

Σε μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό eLife, ομάδα με επικεφαλής τους επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Cambridge σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Sussex έδειξε ότι, όταν ο εγκέφαλος στρατολογεί κι άλλες περιοχές, βελτιώνει την απόδοση ειδικά στον εγκέφαλο των ηλικιωμένων.

Ο επικεφαλής της μελέτης Δρ Kamen Tsvetanov, επικεφαλής ερευνητής της Εταιρείας Alzheimer στο Τμήμα Κλινικών Νευροεπιστημών του Πανεπιστημίου του Cambridge, δήλωσε: «Η ικανότητά μας να λύνουμε αφηρημένα προβλήματα είναι σημάδι της λεγόμενης «ρευστής νοημοσύνης», αλλά όσο μεγαλώνουμε , αυτή η ικανότητα αρχίζει να παρουσιάζει σημαντική πτώση. Μερικοί άνθρωποι καταφέρνουν να διατηρήσουν αυτή την ικανότητα καλύτερα από άλλους.

Μελέτες απεικόνισης εγκεφάλου έχουν δείξει ότι οι εργασίες ρευστής νοημοσύνης εμπλέκουν το «δίκτυο πολλαπλής ζήτησης» (MDN), ένα εγκεφαλικό δίκτυο του οποίου η δραστηριότητά του μειώνεται με την ηλικία. Για να διαπιστώσει εάν ο εγκέφαλος αντιστάθμισε αυτή τη μείωση της δραστηριότητας, η ομάδα του Cambridge εξέτασε δεδομένα απεικόνισης από 223 ενήλικες μεταξύ 19 και 87 ετών που είχαν στρατολογηθεί από το Κέντρο Γήρανσης & Νευροεπιστήμης του Cambridge (Cam-CAN).

Όπως αναμενόταν, γενικά η ικανότητα επίλυσης προβλημάτων, μειώθηκε με την ηλικία. Το MDN ήταν ιδιαίτερα ενεργό, όπως και οι περιοχές του εγκεφάλου που εμπλέκονται στην επεξεργασία οπτικών πληροφοριών.

Σχετικά Άρθρα