ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ο διαλογισμός ενσυνειδητότητας μειώνει τον πόνο

25 Ιουλίου 2022, 10:00

images

Εδώ και αιώνες, οι άνθρωποι χρησιμοποιούν το διαλογισμό ενσυνειδητότητας στην προσπάθειά τους να ανακουφίσουν τον πόνο. Ωστόσο, οι νευροεπιστήμονες μόλις πρόσφατα μπόρεσαν να εξετάσουν εάν και πώς αυτό πραγματικά λειτουργεί. Στην τελευταία από αυτές τις προσπάθειες, ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια μέτρησαν τις επιπτώσεις της ενσυνειδητότητας στην αντίληψη του πόνου και στην εγκεφαλική δραστηριότητα.

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό PAIN, έδειξε ότι ο διαλογισμός ενσυνειδητότητας διέκοψε την επικοινωνία μεταξύ των περιοχών του εγκεφάλου που εμπλέκονται στην αίσθηση του πόνου και εκείνων που παράγουν την αίσθηση του εαυτού. Στον προτεινόμενο μηχανισμό, τα σήματα πόνου εξακολουθούν να μεταφέρονται από το σώμα, στον εγκέφαλο, αλλά ο πόνος και η ταλαιπωρία μειώνονται.

Την πρώτη ημέρα της μελέτης, 40 συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε σάρωση εγκεφάλου, ενώ επώδυνη θερμότητα εφαρμόστηκε στο πόδι τους. Αφού βίωσαν μια σειρά από αυτά τα ερεθίσματα θερμότητας, οι συμμετέχοντες έπρεπε να αξιολογήσουν τα μέσα επίπεδα πόνου κατά τη διάρκεια του πειράματος.

Στη συνέχεια οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε δύο ομάδες. Τα μέλη της ομάδας ενσυνειδητότητας ολοκλήρωσαν τέσσερις ξεχωριστές 20λεπτες εκπαιδευτικές συνεδρίες ενσυνειδητότητας. Κατά τη διάρκεια αυτών των επισκέψεων, τούς δόθηκε η οδηγία να επικεντρωθούν στην αναπνοή τους και να αναγνωρίζουν πρώτα τις σκέψεις, τις αισθήσεις και τα συναισθήματά τους αλλά στη συνέχεια να τα αφήνουν να φύγουν χωρίς να τα κρίνουν ή να αντιδράσουν σε αυτά. Τα μέλη της ομάδας ελέγχου πέρασαν τις τέσσερις συνεδρίες τους ακούγοντας ένα ηχητικό βιβλίο.

Την τελευταία ημέρα της μελέτης, και στις δύο ομάδες μετρήθηκε ξανά η εγκεφαλική τους δραστηριότητα, αλλά οι συμμετέχοντες στην ομάδα ενσυνειδητότητας έλαβαν τώρα οδηγίες να διαλογίζονται κατά τη διάρκεια της εφαρμογής επώδυνης θερμότητας, ενώ η ομάδα ελέγχου ξεκουραζόταν με κλειστά μάτια.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες που διαλογίζονταν ενεργά ανέφεραν μείωση 32% στην ένταση του πόνου και μείωση 33% στο δυσάρεστο πόνο.

«Είμαστε πραγματικά ενθουσιασμένοι που επιβεβαιώσαμε ότι δεν χρειάζεται να είστε ειδικοί στο διαλογισμό για να βιώσετε αυτά τα αναλγητικά αποτελέσματα», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας Fadel Zeidan, PhD, αναπληρωτής καθηγητής Αναισθησιολογίας στο UC San Diego School of Medicine. «Αυτό είναι ένα πραγματικά σημαντικό εύρημα για τα εκατομμύρια των ανθρώπων που αναζητούν μια ταχείας δράσης και μη φαρμακευτική θεραπεία για τον πόνο».

«Αισθανόμαστε ότι βρισκόμαστε στα πρόθυρα να ανακαλύψουμε έναν νέο μηχανισμό για την καταπολέμηση του πόνου που δεν βασίζεται σε οπιοειδή, στον οποίο το δίκτυο προεπιλεγμένης λειτουργίας παίζει κρίσιμο ρόλο στην παραγωγή αναλγησίας. Είμαστε ενθουσιασμένοι που θα συνεχίσουμε να εξερευνούμε τη νευροβιολογία της ενσυνειδητότητας και τις κλινικές δυνατότητές της σε διάφορες διαταραχές».


Σχετικά Άρθρα