ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Νικάμε την αϋπνία με "μυστικά" όπλα

19 Μαΐου 2020, 16:00

images

Η αϋπνία διαταράσσει τις λειτουργίες του σώματος και του εγκεφάλου, κουράζει και χαλάει την ψυχολογία μας. Ο άνθρωπος που δεν κοιμάται επαρκώς είναι αφενός κουρασμένος και χωρίς δυνάμεις, αφετέρου ευέξαπτος και ευσυγκίνητος. Αξίζει λοιπόν, όταν βρισκόμαστε ένα βήμα πριν από τον ψυχίατρο και τα υπνωτικά χάπια, να δοκιμάσουμε τις συμβουλές που δίνουν ειδικοί για καλύτερο ύπνο.

-Αν έχουμε συγκεκριμένο πρόβλημα που δεν μας αφήνει να κοιμηθούμε, ας βάλουμε ένα πρόγραμμα κινήσεων για να το λύσουμε. Ας γράψουμε σε ένα χαρτί, σήμερα θα κάνω αυτό, αύριο το άλλο, μεθαύριο κάτι ακόμα ώστε σταδιακά να λύσω το πρόβλημά μου. 

-Να κοιμόμαστε με πρόγραμμα κι όχι ακατάστατα. Να πηγαίνουμε κάθε βράδυ στο κρεβάτι την ίδια ώρα περίπου και αυτή η ώρα να μην είναι πολύ μετά τα μεσάνυχτα. Επίσης, ακόμα κι αν δεν έχουμε κάποια εργασία το πρωί, ας βάζουμε ξυπνητήρι μια συγκεκριμένη λογική ώρα πριν από το μεσημέρι.

-Να αγαπάμε το φως του ήλιου και να μην καθόμαστε στα σκοτεινά όταν έξω έχει ηλιοφάνεια. Ο ήλιος βοηθά στη ρύθμιση του βιολογικού ρολογιού μας.

-Να μην κοιμόμαστε το μεσημέρι στον καναπέ... Πολλοί υποστηρίζουν ότι δεν κοιμούνται όλη μέρα αλλά αν ζήσει κάποιος μαζί τους, διαπιστώνει ότι παίρνουν υπνάκους το μεσημέρι με αποτέλεσμα να μην νυστάζουν το βράδυ. Αυτό δε συμβαίνει συνήθως στους ηλικιωμένους. 

-Να έχουμε καθημερινή σωματική δραστηριότητα, περπάτημα, γυμναστική, εξωτερικές εργασίες.

-Να διατηρούμε καλή κοινωνική ζωή με φίλους και επαφές. Να συζητάμε και να έχουμε ανθρώπους να μας ακούσουν.

-Να τρώμε υγιεινά και να αποφεύγουμε τους πολλούς καφέδες και το πολύ αλκοόλ.

Σχετικά Άρθρα