ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Νέα μέθοδος για την κατανόηση του συστήματος νοραδρεναλίνης του εγκεφάλου

27 Οκτωβρίου 2023, 09:00

images

Διεθνής ομάδα ερευνητών, ανακάλυψε πολύτιμες γνώσεις στο σύστημα Noradrenaline (NA) του εγκεφάλου, το οποίο ήταν πάντα ένας μακροπρόθεσμος στόχος για τη θεραπεία της διάσπασης προσοχής/υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ), της κατάθλιψης και του άγχους.

Εξίσου σημαντική, είναι η πρωτοποριακή μεθοδολογία την οποία ανέπτυξαν οι ερευνητές για την καταγραφή χημικής δραστηριότητας σε πραγματικό χρόνο από κλινικά ηλεκτρόδια, τα οποία είναι συνήθως εμφυτευμένα για την παρακολούθηση της επιληψίας.

H έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο διαδίκτυο στο περιοδικό Current Biology, όχι μόνο παρέχει νέες γνώσεις για τη χημεία του εγκεφάλου, η οποία θα μπορούσε να έχει συνέπειες σε ένα ευρύ φάσμα ιατρικών καταστάσεων, αλλά υπογραμμίζει επίσης μια αξιοσημείωτη νέα ικανότητα απόκτησης δεδομένων του ανθρώπινου εγκεφάλου. Τα ηλεκτρόδια βρίσκονταν στην αμυγδαλή, μια περιοχή του εγκεφάλου βαθιά συνυφασμένη με τη συναισθηματική επεξεργασία και τα σήματα ΝΑ.

Το σύστημα NA προέρχεται από μία περιοχή του εγκεφάλου γνωστή ως locus coeruleus (LC) και είναι εδώ και πολύ καιρό ένα σημείο που διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη φαρμάκων που στοχεύουν στην αντιμετώπιση καταστάσεων, όπως η ΔΕΠΥ, η κατάθλιψη και το άγχος.

Όπως ήταν αναμενόμενο, τα επίπεδα ΝΑ συσχετίστηκαν με τη συναισθηματική ένταση, υπογραμμίζοντας τη σημασία του συστήματος ΝΑ σε καταστάσεις, όπως η ΔΕΠΥ.

«Πρόκειται για πρωτοποριακή εργασία που αντιπροσωπεύει μια σημαντική τεχνική πρόοδο στην ικανότητά μας να κατανοούμε τη δραστηριότητα του ανθρώπινου εγκεφάλου», δήλωσε ο Wael Asaad, διευθυντής Λειτουργικής και Επιληψικής Νευροχειρουργικής στο Rhode Island Hospital και αντιπρόεδρος έρευνας στο Τμήμα Νευροχειρουργικής στο Πανεπιστήμιο Brown, ο οποίος δεν συμμετείχε στην έρευνα.

«Το πώς αυτοί οι νευρώνες επικοινωνούν με νευροδιαβιβαστές σε πραγματικό χρόνο, σε σύντομες χρονικές κλίμακες, ήταν γενικά πολύ πιο δύσκολο να μελετηθεί», είπε ο Asaad. «Εκτός από την επιστημονική αξία αυτής της μελέτης, οι τεχνικές που επιδεικνύει θα είναι τεράστιας αξίας για ένα ευρύ φάσμα μελετών. Αποτελεί ένα ορόσημο στις προσπάθειές μας να κατανοήσουμε τις λειτουργίες των κυκλωμάτων του ανθρώπινου εγκεφάλου».

Σχετικά Άρθρα