ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Μυρίζετε καλά; Θα ζήσετε πολλά και υγιή χρόνια

07 Φεβρουαρίου 2023, 16:00

images

Η καλή κατάσταση υγείας στην τρίτη ηλικία, φαίνεται ότι σχετίζεται με την αίσθηση της όσφρησης, σύμφωνα με όσα αναφέρει νέα μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο Journal of Gerontology. Η μελέτη έδειξε ότι η αδυναμία όσφρησης πιθανότατα σχετίζεται με τον υψηλό κίνδυνο πολλών προβλημάτων υγείας σε ηλικιωμένους.

Το "σύνδροµο ευθραυστότητας" είναι μία κατάσταση η οποία αφορά στην τρίτη ηλικία και χαρακτηρίζεται από αυξηµένη ευπάθεια σε παράγοντες άγχους. Πολλά μπορεί να είναι τα πιθανά αίτια που οδηγούν στο σύνδρομο, όπως γενετικοί, µεταβολικοί, περιβαλλοντικοί ή και οικονοµικοί παράγοντες. Παρόλα αυτά δεν υπάρχει µία κοινώς αναγνωρισµένη κλίµακα κλινικής εκτίµησης. Για το λόγο αυτό, είναι σημαντικό να διερευνηθούν οι παράγοντες που θα μπορούσαν να προβλέψουν την πρόκληση του συνδρόμου.

Ο Δρ Nimesh V. Nagururu από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Johns Hopkins και οι συνεργάτες του εξέτασαν τα στοιχεία περισσότερων από 1.160 ηλικιωμένων, με στόχο να εξετάσουν τη σχέση μεταξύ της οσφρητικής ικανότητας και του συνδρόμου ευθραυστότητας.

Στο πλαίσιο της μελέτης, η ερευνητική ομάδα εξέτασε δύο επίπεδα όσφρησης, την οσφρητική ευαισθησία, δηλαδή την ικανότητα να εντοπίζουμε μια μυρωδιά και την οσφρητική ικανότητα, δηλαδή τη δυνατότητα να αναγνωρίζουμε σε τι αντιστοιχεί αυτή η μυρωδιά. Παράλληλα, οι μελετητές αξιοποίησαν τους δύο συχνότερους χρησιμοποιούμενους δείκτες εκτίμησης της ευθραυστότητας, τον φαινότυπο της ευθραυστότητας και το δείκτη της ευθραυστότητας.

Ο «φαινότυπος» της ευθραυστότητας ορίζει την ευθραυστότητα σαν ένα αυτοτελές σύνδροµο µε ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, όπως αδυναµία, βραδύτητα, εξάντληση, απώλεια βάρους και άλλα. Ο «δείκτης ευθραυστότητας», από την άλλη, δεν καθορίζει τα χαρακτηριστικά της ευθραυστότητας, αλλά υπολογίζει καλύτερα τις πιθανότητες αρνητικής έκβασης. Υπολογίζεται µετρώντας τον αριθµό των διαταραχών που συνυπάρχουν σε κάθε ασθενή σε σχέση µε µια βάση αναφοράς περίπου 80 διαταραχών.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες που κατατάσσονταν στην κατηγορία του πιο αδύναμου φαινοτύπου ευθραυστότητας, είχαν χαμηλότερες βαθμολογίες, τόσο οσφρητικής αναγνώρισης, όσο και ευαισθησίας. 

Από την άλλη πλευρά, οι συμμετέχοντες που κατατάσσονταν στην κατηγορία του δείκτη ευθραυστότητας, κατέγραψαν χειρότερες επιδόσεις οσφρητικής αναγνώρισης αλλά όχι κακές βαθμολογίες οσφρητικής ευαισθησίας.


Σχετικά Άρθρα