ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Μετά τα 50 είμαστε πιο ευτυχισμένοι

08 Νοεμβρίου 2019, 07:30

images

Μοιάζει με "παρηγοριά στον άρρωστο" αλλά είναι επιστημονικά τεκμηριωμένο. Μετά τα 50 χρόνια νιώθουμε πιο χαλαροί και ευτυχισμένοι. Αυτό υποστηρίζει επιστημονική μελέτη που διεξήχθη με τηλεφωνικές συνεντεύξεις μεταξύ 340.000 κατοίκων των ΗΠΑ.

Όπως αναφέρει ο επικεφαλής ερευνητής Δρ Arthur Stone από το Πανεπιστημίου Stony Brook στη Νέα Υόρκη, η ικανοποίηση μπορεί να βασιστεί σε κοινωνικούς και βιολογικούς παράγοντες και όπως έδειξε η έρευνα, η ευεξία ποικίλει ανάλογα με την ηλικία. 

Έτσι, η ευτυχία, η χαρά, το άγχος, ο θυμός και η λύπη διαφοροποιούνται με την πρόοδο της ηλικίας καθώς αλλάζουμε εικόνα για την ζωή και τον κόσμο. 

Η ανησυχία και η ανασφάλεια είναι συναισθήματα παρόντα μέχρι την ηλικία των 50 αλλά μετά αρχίζει να υποχωρεί.

Αντιθέτως, τα επίπεδα λύπης αυξάνονται στην αρχή της δεκαετίας των 40 και μειώνονται στα μέσα της δεκαετίας των 50, ενώ η συνολική ικανοποίηση μειώνεται μέχρι την ηλικία των 50 και αυξάνεται μετά. 

Άντρες και γυναίκες έδειξαν παρόμοιες συνήθειες όσον αφορά την αλλαγή της ικανοποίησης ανάλογα με την ηλικία, αν και οι γυναίκες έχουν την τάση να έχουν υψηλότερα επίπεδα άγχους και λύπης.

Παρόλα αυτά, οι γυναίκες είχαν περίπου τα ίδια επίπεδα ευτυχίας, καθώς οι άντρες είχαν την τάση να αισθάνονται καλύτερα συνολικά με τη ζωή τους, ειδικά κατά τα πρώτα 50 χρόνια.

Η αιτία που οι άνθρωποι αισθάνονται καλύτερα καθώς μεγαλώνουν, δεν σχετίζονται με παράγοντες του τρόπου ζωής αλλά περισσότερο με το γεγονός ότι οι μεγαλύτεροι έχουν άλλη φιλοσοφία για την ζωή.

Δηλαδή οι άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας ενδεχομένως να εστιάζουν λιγότερο σε αυτό που έχουν πετύχει και περισσότερο να θέλουν να χαρούν τα επόμενα χρόνια της ζωής, επισημαίνει ο Δρ Stone.

ΠΗΓΗ

Proceedings of the National Academy of Sciences.



Σχετικά Άρθρα