ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Κερδίζοντας τον σεβασμό των παιδιών μας...

11 Αυγούστου 2020, 10:00

images

Ο σεβασμός δεν είναι κάτι αυτόματο ή αυτονόητο! Και τα μικρά παιδιά, ως αγνοί και ανεπηρέαστοι από την ζωή άνθρωποι, δεν τον νιώθουν για ενήλικες που συμπεριφέρονται χειρότερα από ...παιδιά!

Αν σας ακούν να βρίζετε, αν σας βλέπουν να μην έχετε τάξη και πρόγραμμα στην ζωή σας, αν σας αισθάνονται "χαοτικούς" στις σχέσεις σας και αν όσα τους ζητάτε να γίνουν και να κάνουν, δεν τα εφαρμόζετε πρώτα εσείς, τότε μην περιμένετε σεβασμό και υπακοή από τα παιδιά σας.

Τα παιδιά μαθαίνουν από το καλό παράδειγμα, και όχι με τα λόγια και τις νουθεσίες... Όταν βλέπουν τους γονείς να τρέφονται υγιεινά και τους ακούν να συζητούν για τους προβληματισμούς τους γύρω από θέματα υγιεινής διαβίωσης (ότι κάνει κακό το κάπνισμα, ότι πρέπει να μην τρώμε καθημερινά κρέας, ότι το fast food δεν κάνει καλό, ότι πρέπει να έχουμε όρια και μέτρο στις διατροφικές μας επιθυμίες, ότι πρέπει να περπατάμε και να γυμναζόμαστε), τότε αργά ή γρήγορα θα πράξουν το ίδιο!

Σε ό,τι αφορά την υπακοή, πώς είναι δυνατόν να κάνουν αυτό που τους ζητάει η μητέρα τους όταν την βλέπουν μόνιμα εκτός προγράμματος στο μαγείρεμα, τις αγορές για την οικογένεια, τις προσωπικές της εργασίες; Και πώς να υπακούσουν σε έναν πατέρα που περνάει την ημέρα του κρατώντας μία μπύρα και όντας αδιάφορος για τα μέλη της οικογένειας που υπάρχουν γύρω του; 

Τα παιδιά από την βρεφική και νηπιακή ηλικία είναι σημαντικό να μας βλέπουν :

- Να σεβόμαστε τους δικούς μας γονείς.

- Να έχουμε στην ζωή μας μέτρο και πρόγραμμα.

- Να φροντίζουμε τους ανθρώπους γύρω μας και να προσφέρουμε πριν ζητήσουμε.

- Να είμαστε εντάξει στις υποχρεώσεις μας στο επάγγελμα, την κοινωνία και την οικογένεια.

- Να τυγχάνουμε σεβασμού από άλλους ανθρώπους.

- Να είμαστε έτοιμοι και ικανοί να τα προστατεύσουμε και να τα στηρίξουμε.

- Να μην τους ζητάμε συνεχώς να είναι τέλεια ενώ εμείς έχουμε -όπως είναι φυσικό στους ανθρώπους- ελαττώματα και ψεγάδια.

- Να είμαστε δίκαιοι και να έχουμε ενσυναίσθηση για όλους τους ανθρώπους.

* Με συμβουλές από την Αλεξάνδρα Καππάτου, ψυχολόγο- παιδοψυχολόγο, συγγραφέα.

Σχετικά Άρθρα