ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Κατάθλιψη ίσον υπερβαρότητα και παχυσαρκία

17 Ιανουαρίου 2024, 18:00

images

H επιδείνωση της κατάθλιψης σχετίζεται άμεσα με την αύξηση του σωματικού βάρους. Αυτό αναφέρουν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Cambridge σε δημοσίευσή τους στο PLOS ONE.

Αλλά πώς οι αλλαγές στην ψυχική υγεία ενός ατόμου, επηρεάζουν το σωματικό του βάρος; Η πολύπλοκη σύνδεση μεταξύ των δύο, αποτέλεσε το αντικείμενο της τελευταίας αυτής επιστημονικής μελέτης με τους ερευνητές της Μονάδας Επιδημιολογίας του Συμβουλίου Ιατρικών Ερευνών (MRC) του Πανεπιστημίου Cambridge να μελετούν δεδομένα από περισσότερους από 2.000 ενήλικες που ζουν στο Cambridgeshire. Με τη βοήθεια μίας εφαρμογής για κινητά, οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια για την ψυχική τους ευεξία και το σωματικό βάρος κάθε μήνα επί εννέα μηνών κατά τη διάρκεια της πανδημίας (Αύγουστος 2020- Απρίλιος 2021). Οι ερωτήσεις αξιολογούσαν τα συμπτώματα κατάθλιψης.

Χρησιμοποιώντας στατιστική μοντελοποίηση, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι για κάθε αύξηση της συνήθους βαθμολογίας ενός ατόμου στα καταθλιπτικά συμπτώματα, το μετέπειτα βάρος του ένα μήνα αργότερα ήταν αυξημένο κατά 45 γραμμάρια. Αν και φαίνεται αμελητέο ποσοστό, η μεγαλύτερη αύξηση της βαθμολογίας της κατάθλιψης, σήμαινε και μεγαλύτερη αύξηση στο βάρος.

Η επίδραση αυτή παρατηρήθηκε μόνο στα άτομα με υπερβαρότητα (που ορίζεται ως ΔΜΣ 25-29,9kg/m2) ή με παχυσαρκία (ΔΜΣ άνω των 30kg/m2). Τα άτομα με υπερβαρότητα είχαν κατά μέσο όρο αύξηση 52 γραμ. για κάθε βαθμίδα αύξησης από τη συνήθη βαθμολογία καταθλιπτικών συμπτωμάτων και για τα άτομα με παχυσαρκία, η συγκρίσιμη αύξηση βάρους ήταν 71 γραμ. Η επίδραση δεν παρατηρήθηκε στα άτομα με υγιές βάρος.

«Ακόμη και ελάχιστες μεταβολές που συμβαίνουν σε σύντομο χρονικό διάστημα μπορούν να οδηγήσουν σε μεγαλύτερες αλλαγές στο βάρος μακροπρόθεσμα, ιδίως μεταξύ των υπέρβαρων και παχύσαρκων ατόμων. Επιπροσθέτως, τα άτομα αυτά διατρέχουν ήδη μεγαλύτερο κίνδυνο από άλλες παθήσεις, κι άρα αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε περαιτέρω επιδείνωση της υγείας τους» , ανέφερε η επικεφαλής συγγραφέας Δρ Julia Mueller.

Σχετικά Άρθρα