ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Καλύτερη ψυχική υγεία για μεγαλύτερη ζωή

09 Απριλίου 2023, 09:00

images

Κατάθλιψη και αγχώδεις διαταραχές πλήττουν, όπως όλα δείχνουν, την καρδιά και τη μνήμη. Οι ψυχικές διαταραχές αποδείχτηκε μάλιστα ότι συμμετέχουν στη διαδικασία της γήρανσης και αλλοιώνουν όλα τα συστήματα του ανθρώπινου οργανισμού με πιο γοργούς ρυθμούς. 

Σύμφωνα με νέα μελέτη, η κατάσταση αυτή αποδεικνύεται με μετρήσεις σε δείκτες στο αίμα, που υποδηλώνουν την επιτάχυνση της γήρανσης. Τα στοιχεία αυτά, που παρουσιάστηκαν στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Ψυχιατρικής, θα μπορούσαν να εξηγήσουν γιατί τα άτομα με προβλήματα ψυχικής υγείας τείνουν να έχουν μικρότερο προσδόκιμο ζωής.

«Μπορούμε να προβλέψουμε την ηλικία των ανθρώπων από τους μεταβολίτες του αίματος. Συμπεράναμε, ωστόσο, ότι το ιστορικό ψυχικής νόσου κατά τη διάρκεια της ζωής τους, είχαν ένα προφίλ μεταβολιτών, που υπονοούσε ότι ήταν μεγαλύτεροι από την πραγματική τους ηλικία. Για παράδειγμα, τα άτομα με διπολική διαταραχή είχαν δείκτες στο αίμα που έδειχναν ότι ήταν περίπου 2 χρόνια μεγαλύτεροι από τη χρονολογική τους ηλικία» σημείωσε ο ερευνητής της μελέτης Δρ Julian Mutz.

Ο Δρ Mutz και η καθηγήτρια Cathryn Lewis, από το King’s College του Λονδίνου, εξέτασαν δεδομένα από 168 μεταβολίτες του αίματος από την UK Biobank. Αυτά τα δεδομένα συνδέθηκαν με αντίστοιχες πληροφορίες σχετικά με το ιστορικό ψυχικής νόσου. Διαπιστώθηκε ότι τα άτομα με ψυχική νόσο, διατηρούσαν ένα προφίλ μεταβολιτών που δεν ταίριαζε με την χρονολογική τους ηλικία.

«Εάν καταφέρουμε να χρησιμοποιήσουμε αυτούς τους δείκτες για την παρακολούθηση της βιολογικής γήρανσης, αυτό μπορεί να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο παρακολουθούμε τη σωματική υγεία των ατόμων με ψυχικές ασθένειες και τον τρόπο με τον οποίο αξιολογούμε την αποτελεσματικότητα των παρεμβάσεων που αποσκοπούν στη βελτίωση της σωματικής υγείας», κατέληξε ο Δρ Mutz.

Σχετικά Άρθρα