ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Καλύτερη διατροφή και άσκηση για καλύτερη ψυχολογία

15 Ιουνίου 2021, 10:00

images

Οι γυναίκες είναι πιο επιρρεπείς σε κακή ψυχολογία αν δεν τρέφονται σωστά σε σχέση με τους άνδρες. Αυτό αναφέρει έρευνα από το Πανεπιστήμιο Binghamton που δημοσιεύθηκε στο Journal of Personalized Medicine.

Η Δρ Lina Begdache, επίκουρη καθηγήτρια Υγείας και Ευεξίας, έχει δημοσιεύσει έρευνα η οποία υποδείκνυε ότι η καλύτερης ποιότητας διατροφή βελτιώνει την ψυχική υγεία. Σε δεύτερο χρόνο λοιπόν μελέτησε αν η προσαρμογή της διατροφής, βελτιώνει τη διάθεση σε άνδρες και γυναίκες άνω των 30 ετών.

Σε συνεργασία με την ερευνήτρια Δρ Cara M. Patrissy, η καθηγήτρια ανέλυσε τις διάφορες ομάδες τροφίμων που σχετίζονται με την ψυχική δυσφορία σε άνδρες και γυναίκες άνω των 30 ετών, και παράλληλα μελέτησε διαφορετικά διατροφικά πρότυπα σε σχέση με τη συχνότητα της άσκησης και την ψυχική δυσφορία. 

Τα αποτελέσματα υποδεικνύουν ότι η ψυχολογία μιας γυναίκας σχετίζεται με διατροφικούς παράγοντες περισσότερο από ό,τι αυτή ενός άνδρα. Επίσης, η ψυχική δυσφορία και η συχνότητα της άσκησης σχετίστηκαν με διαφορετικά διατροφικά μοτίβα και συνήθειες του τρόπου ζωής, γεγονός που υποστηρίζει την έννοια της προσαρμογής παραγόντων της διατροφής και του τρόπου ζωής με στόχο τη βελτίωση της ψυχικής κατάστασης.

«Διαπιστώσαμε γενικά σχέση ανάμεσα στην υγιεινή διατροφή, αλλά το ενδιαφέρον είναι ότι, στα ανθυγιεινά διατροφικά μοτίβα, το επίπεδο της ψυχικής δυσφορίας ήταν υψηλότερο στις γυναίκες από ό,τι στους άνδρες, γεγονός που επιβεβαιώνει ότι οι γυναίκες είναι πιο ευάλωτες στην ανθυγιεινή διατροφή», αναφέρει η Δρ Begdache.

«Το πρόχειρο φαγητό, η παράλειψη του πρωινού, η καφεΐνη και τα τρόφιμα με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη σχετίζονται με την ψυχική δυσφορία στις ώριμες γυναίκες, ενώ τα φρούτα και τα φυλλώδη λαχανικά με την καλή ψυχική κατάσταση. Οι επιπλέον πληροφορίες που μάθαμε από αυτή τη μελέτη είναι ότι η άσκηση μειώνει σημαντικά τον αρνητικό συσχετισμό των τροφίμων με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη και του πρόχειρου φαγητού με την ψυχική δυσφορία», καταλήγει η Δρ. Begdache.


Σχετικά Άρθρα