ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Κακή ψυχολογία λόγω ...διακοπών

03 Ιουνίου 2022, 10:00

images

Όλο και περισσότεροι άνθρωποι όχι μόνο δεν είναι παντρεμένοι και δεν συζούν με κάποιο πρόσωπο, αλλά δεν έχουν καν ένα διαθέσιμο φίλο για να πάνε το καλοκαίρι διακοπές. Με την πανδημία, το φαινόμενο φαίνεται ότι διογκώθηκε διότι οι αδέσμευτοι δεν είχαν πολλές ευκαιρίες για νέες γνωριμίες, ενώ και η οικονομική κρίση έχει δημιουργήσει ένα παράλληλο πρόβλημα...

 Το αποτέλεσμα είναι να δημιουργείται σε κάποιους άγχος και κατάθλιψη για τις επικείμενες διακοπές.

Το πρόβλημα είναι στη βάση του υπαρκτό και αντικειμενικό. Όποιος δεν έχει σχέση, θα πρέπει να πάει διακοπές με φίλο ή φίλους. Αλλά για να ταιριάξουν, θα πρέπει να είναι όλοι μόνοι τους, να έχουν την ίδια λίγο ως πολύ οικονομική κατάσταση, και τις ίδιες προτιμήσεις στο είδος των διακοπών. Καθώς μεγαλώνουμε, οι περισσότεροι αποκτούν μόνιμες σχέσεις, γάμο και οικογένεια με αποτέλεσμα όποιος έχει τύχει να μείνει ανύπανδρος ή να έχει πάρει διαζύγιο, να μην μπορεί να βρει με ποιον θα πάει διακοπές.

Το αντικειμενικό αυτό πρόβλημα αντιμετωπίζεται ωστόσο, υποκειμενικά από κάθε ένα και κάθε μία που το βιώνει... Κι εδώ εισέρχεται ο παράγοντας ψυχολογία!

Άλλοι επιλέγουν να μην πάνε καν διακοπές αλλά να περάσουν ξεκούραστα και χαλαρά την άδειά τους χωρίς να ταξιδέψουν. Άλλοι πάνε κάπου μόνοι και κάνουν εκεί γνωριμίες. Άλλοι ακολουθούν κάποια φιλική οικογένεια μην αντιμετωπίζοντας πρόβλημα που οι ίδιοι θα είναι ασυνόδευτοι, και κάποιοι τελευταίοι πέφτουν σε θλίψη και κατάθλιψη.

Για αυτούς τους τελευταίους, οι ειδικοί σημειώνουν ότι το "πρόβλημα είναι ψυχολογικό επειδή δεν έχουν επιλέξει τη μοναξιά τους, ούτε έχουν μάθει να περνούν καλά με τον εαυτό τους. Σε αυτά τα άτομα, αν η κατάσταση είναι ίδια επί σειρά ετών και τους έχει δημιουργήσει μελαγχολία και άσχημες σκέψεις για το καλοκαίρι, είναι χρήσιμο να δουν ένα ψυχολόγο".

Σε πρακτικό επίπεδο μπορούν να εγγραφούν σε ένα οργανωμένο ταξίδι από πρακτορείο ή σε μια κρουαζιέρα όπου εκ των πραγμάτων θα βρεθούν παρέα με άλλα άτομα. Αν αυτό δεν τους ταιριάζει, είναι χρήσιμο να οργανώσουν πολλές εβδομάδες πριν τις διακοπές τους ώστε να έχουν αρκετά πράγματα να κάνουν και να περάσουν ωραία και μόνοι όπου κι αν βρεθούν. Στόχος τους πρέπει να είναι μια ευχάριστη παρέα για το επόμενο καλοκαίρι!

Σχετικά Άρθρα