ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ιώσεις και νευροεκφυλιστικές νόσοι συνδέονται...

23 Ιανουαρίου 2023, 10:00

images

Σε αμερικανική έρευνα επισημαίνονται συσχετίσεις ανάμεσα στις λοιμώξεις από κοινούς ιούς όπως της γρίπης ή του έρπη και σε έξι νευροεκφυλιστικές παθήσεις: Αλτσχάιμερ, Πάρκινσον, αμυοτροφική πλευρική σκλήρυνση, πολλαπλή σκλήρυνση, άνοια και αγγειακή άνοια. Η εν λόγω έρευνα προχωράει ένα βήμα πιο πέρα τα ευρήματα προηγούμενων επιστημονικών εργασιών που είχαν συνδέσει ιούς με συγκεκριμένες νόσους, δίνοντας μία πιο ολοκληρωμένη εικόνα. 

Ανάμεσα στις συσχετίσεις που εντοπίστηκαν, ξεχωρίζουν αυτές μεταξύ του ιού του έρπητα και της νόσου Αλτσχάιμερ, μεταξύ του ιού της γρίπης και της νόσου Πάρκινσον, μεταξύ του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων HPV και της άνοιας, μεταξύ του ιού Επστάιν-Μπαρ και της πολλαπλής σκλήρυνσης. Η γρίπη που οδηγεί σε πνευμονία, συνδέεται επίσης συχνά με όλες τις νευροεκφυλιστικές παθήσεις πλην της πολλαπλής σκλήρυνσης.

Από όλες τις νευρολογικές παθήσεις, η άνοια είναι αυτή που βρέθηκε να σχετίζεται συχνότερα με ιογενείς λοιμώξεις, μεταξύ άλλων με γρίπη (με ή χωρίς πνευμονία) και με εγκεφαλίτιδα. Η ισχυρότερη συσχέτιση – αύξηση κινδύνου κατά 31 φορές – εντοπίσθηκε ανάμεσα στη νόσο Αλτσχάιμερ και στην ιογενή εγκεφαλίτιδα.

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Neuron βασίστηκε σε ιατρικά αρχεία από τη Βρετανία και τη Φινλανδία, αναλύοντας στοιχεία από 132.000 ανθρώπους, που είχαν κάποια νευρολογική πάθηση και παράλληλα εξετάστηκαν αν είχαν κάποια ιογενή λοίμωξη. 

Το συμπέρασμα ήταν ότι οι άνθρωποι με νευροεκφυλιστική πάθηση είχαν μεγαλύτερη πιθανότητα να έχουν τώρα ή στο παρελθόν κάποια ιογενή λοίμωξη, σε σχέση με τους ανθρώπους χωρίς νευρολογική νόσο.


Σχετικά Άρθρα