ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Iδανική ποσότητα ύπνου στη μέση και τρίτη ηλικία

04 Μαΐου 2022, 09:00

images

Νέα έρευνα έδειξε ότι περίπου 7 ώρες ύπνου είναι η ιδανική ανάπαυση, με τον ανεπαρκή ή τον υπερβολικό ύπνο να σχετίζεται με μειωμένη ικανότητα προσοχής, μνήμης και εκμάθησης νέων γνώσεων, επίλυσης προβλημάτων και λήψης αποφάσεων.

Επίσης, διαπιστώθηκε ότι οι επτά ώρες ύπνου συνδέονται με καλύτερη ψυχική υγεία, με τους συμμετέχοντες να παρουσιάζουν περισσότερα συμπτώματα άγχους και κατάθλιψης και χειρότερη γενική ευεξία, εάν ανέφεραν ότι κοιμούνται για μεγαλύτερη ή μικρότερη περίοδο από το επτάωρο.

Ερευνητές από την Κίνα και το Ηνωμένο Βασίλειο ανέλυσαν δεδομένα από σχεδόν 500.000 ενήλικες ηλικίας 38 έως 73 ετών που ήταν μέρος της UK Biobank - μια μακροπρόθεσμη μελέτη υγείας. Οι συμμετέχοντες ρωτήθηκαν για τα πρότυπα ύπνου τους, την ψυχική τους υγεία και ευεξία και έλαβαν μέρος σε μια σειρά γνωστικών τεστ, ενώ απεικόνιση εγκεφάλου και γενετικά δεδομένα ήταν διαθέσιμα για σχεδόν 40.000 από τους συμμετέχοντες στη μελέτη.

Άλλη έρευνα έχει ανακαλύψει ότι οι ηλικιωμένοι που έχουν ιδιαίτερη δυσκολία να κοιμηθούν και που ξυπνούν κατά τη διάρκεια της νύχτας, διατρέχουν υψηλό κίνδυνο να αναπτύξουν άνοια ή να πεθάνουν νωρίς από οποιαδήποτε αιτία, ενώ ο ύπνος με διάρκεια μικρότερη από έξι ώρες τη νύχτα έχει συνδεθεί με καρδιαγγειακή νόσο. Ένας λόγος για τη συσχέτιση μεταξύ του πολύ λίγου ύπνου και της γνωστικής έκπτωσης θα μπορούσε να είναι η διαταραχή του βαθύ ύπνου, όταν ο εγκέφαλος «επιδιορθώνει» το σώμα από τη φθορά της ημέρας και παγιώνει τις αναμνήσεις. 

Ο πολύ λίγος ύπνος σχετίζεται, επίσης, με τη συσσώρευση αμυλοειδούς, μιας βασικής πρωτεΐνης που μπορεί να προκαλέσει σύγχυση στον εγκέφαλο και που σχετίζεται με κάποια μορφή άνοιας. Η μελέτη ανέφερε, επίσης, ότι είναι πιθανό η παρατεταμένη διάρκεια ύπνου να οφείλεται σε κακής ποιότητας, κατακερματισμένο ύπνο.

Οι συγγραφείς υπογράμμισαν καταληκτικά ότι τα ευρήματά τους υποδηλώνουν ότι είναι σημαντικό ο ύπνος, ιδανικά περίπου 7 ωρών, να είναι συνεπής αλλά να μην ξεπερνάει τις 8 ώρες.


Σχετικά Άρθρα