ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ηχορύπανση: Ταλαιπωρεί και αρρωσταίνει ψυχικά

04 Νοεμβρίου 2022, 16:00

images

Οι κάτοικοι των μεγαλουπόλεων του κόσμου είναι συνηθισμένοι να περνούν τις μέρες τους με ενοχλητικούς ήχους από τα αυτοκίνητα, τις οικοδομικές εργασίες, τους ενοχλητικούς γείτονες και άλλες πηγές ηχορύπανσης. Αντίθετα, σπανίως ακούν τους ήχους της φύσης που είναι χαλαρωτικοί.

Σύμφωνα με ερευνητές από το Ινστιτούτο Max Planck για την Ανθρώπινη Ανάπτυξη και το Universitätsklinikum Hamburg-Eppendorf (UKE), η δυνητική επίδραση που έχουν διάφοροι ήχοι στη ψυχική υγεία των ανθρώπων είναι μεγάλη. Τα ευρήματά τους δημοσιεύθηκαν στο Scientific Reports.

Στη μελέτη, οι ερευνητές εξέτασαν πώς ο θόρυβος της κυκλοφορίας των αυτοκινήτων και το τραγούδι των πουλιών επηρεάζουν τη διάθεση, την παράνοια και τη γνωστική λειτουργία, πραγματοποιώντας ένα τυχαιοποιημένο διαδικτυακό πείραμα με 295 συμμετέχοντες. Οι εθελοντές άκουσαν για 6 λεπτά μια σειρά από διαφορετικούς ήχους, είτε θόρυβο κυκλοφορίας αυτοκινήτων, είτε τραγούδισμα πουλιών. Επιπλέον, οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια αξιολόγησης της ψυχικής τους υγείας.

«Κάθε άνθρωπος έχει συγκεκριμένες ψυχολογικές μεταπτώσεις. Ανήσυχες σκέψεις μπορούν να βιώσουν και τα υγιή άτομα», δήλωσε ο πρώτος συγγραφέας Emil Stobbe, Προδιδακτορικός Συνεργάτης στην Ομάδα Lise Meitner για την Περιβαλλοντική Νευροεπιστήμη του Ινστιτούτου Max Planck. «Τα ερωτηματολόγια μάς επιτρέπουν να εντοπίσουμε τις τάσεις των ανθρώπων που δεν έχουν διαγνωστεί με κατάθλιψη, άγχος ή παράνοια και να διερευνήσουμε την επίδραση των ήχων των πουλιών ή της κυκλοφοριακής κίνησης σε αυτές τις τάσεις», εξήγησε συμπληρωματικά.

Από τη μελέτη προέκυψε ότι το τραγούδι των πουλιών, είναι ικανό να μειώσει το άγχος και τις παράλογες σκέψεις σε υγιείς συμμετέχοντες. Ωστόσο, δεν φάνηκε να έχει επίδραση στους ανθρώπους με διαγνωσμένα συμπτώματα κατάθλιψης. 

Από την άλλη, ο θόρυβος της κυκλοφορίας φάνηκε να επιδεινώνει γενικά τα συμπτώματα κατάθλιψης, ειδικά εάν το ηχητικό απόσπασμα περιλάμβανε πολλά διαφορετικά είδη ήχων κίνησης. Τέλος, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι, ούτε το τραγούδι των πουλιών, ούτε ο θόρυβος της κυκλοφορίας, επηρέασαν τη γνωστική απόδοση.


Σχετικά Άρθρα