ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η υπερανάλυση και πως καταστρέφει την ψυχολογία μας

06 Φεβρουαρίου 2020, 10:05

images

Ρωτάμε "γιατί" έγινε κάτι και κάποιος μας απαντά το "επειδή". Αλλά εμείς δεν είμαστε ευχαριστημένοι. Πιστεύουμε συνεχώς ότι κάτι κρύβεται πίσω από τις λέξεις και τις πράξεις των άλλων, ότι εμείς δεν κάναμε το σωστό, ότι κάτι μας διαφεύγει και ότι τελικά, όλα θα μπορούσαν να είναι διαφορετικά. Μήπως χάνουμε την ουσία υπεραναλύοντας την λεπτομέρεια; 

Σε μία έρευνα, ομάδα ψυχολόγων προσπάθησε να μελετήσει τη σχέση μεταξύ των ικανοτήτων συναισθηματικής νοημοσύνης και της υπερανάλυσης σε μία ομάδα φοιτητών. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι συμμετέχοντες που κατείχαν υψηλότερες ικανότητες συναισθηματικής νοημοσύνης ήταν λιγότερο πιθανό να αναλύουν ξανά και ξανά κάτι που συνέβη στο παρελθόν. Αυτό συμβαίνει, λένε οι ειδικοί, επειδή αυτοί οι άνθρωποι γνωρίζουν πως να διαχειρίζονται καλύτερα τα συναισθήματά τους και όχι να "βουλιάζουν" μέσα σε αυτά.

Και συστήνουν, αντί να προσπαθούμε να πολεμήσουμε τα δυσάρεστα συναισθήματα, να τα αναγνωρίστε, να τα ονοματίσουμε και αν αναζητήσουμε τρόπους να τα συμπεριλάβουμε στην καθημερινότητά μας.

Επίσης, συστήνουν αν υπάρχει ένταση με κάποιο πρόσωπο, να προσπαθήσουμε να σταματήσουμε τα δυσάρεστα συναισθήματα όπως είναι ο θυμός, ξεχνώντας αυτόν που μας δημιουργεί την  ένταση και συζητώντας με ένα φίλο μας για κάτι ευχάριστο.

ΠΗΓΗ

psychcentral.com

Σχετικά Άρθρα