ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η ψυχολογική μας κατάσταση επηρεάζεται άμεσα από το περιβάλλον

21 September 2021, 16:00

images

Η ύπαρξη ή όχι πράσινου στην περιοχή που ζούμε, η ποιότητα του αέρα και το επίπεδο του θορύβου, έχουν επίδραση στην ψυχική μας υγεία. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε ομάδα με επικεφαλής τον Δρ William Aitken, που διαπίστωσε ότι μία μικρής έκτασης δενδροφύτευση μπορεί να έχει άμεσα αποτελέσματα στην ψυχική κατάσταση των κατοίκων μιας περιοχής.

Όπως σημειώνει η ψυχολόγος- ψυχοθεραπεύτρια Δρ Ίλια Θεοτοκά, "πολλές επιστημονικές εργασίες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η επαφή με την φύση, το ήρεμο περιβάλλον και η θέα των δέντρων μπορούν να ηρεμήσουν ανθρώπους που υποφέρουν από χρόνιο άγχος, βελτιώνονταν τα επίπεδα ηρεμίας και τον νυχτερινό ύπνο. Δεν μάς εκπλήσσει ως εκ τούτου η νέα αυτή έρευνα που έρχεται να επιβεβαιώσει προηγούμενες και να μάς κάνει να αναλογιστούμε τις συνέπειες από την διαβίωσή μας σε μεγαλουπόλεις χωρίς χώρους πρασίνου, γεμάτες θορύβους και γρήγορους ρυθμούς".

Στη μελέτη συμπεριλήφθηκαν στοιχεία από 243.558 κατοίκους του Μαϊάμι, ηλικίας 64 έτη και άνω, τους οποίους παρακολούθησαν μεταξύ των ετών 2011-2016 σε ό,τι αφορούσε την καρδιαγγειακή υγεία τους. 

Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες σύμφωνα με τα επίπεδα πρασίνου της γειτονιάς τους (χαμηλό, μέτριο, υψηλό), βάσει φωτογραφιών από δορυφόρο.

Η σύγκριση των περιοχών έδειξε ότι οι κάτοικοι των περιοχών με πράσινο είχαν:

-16% λιγότερες πιθανότητες καρδιαγγειακών συμπτωμάτων,

-4% λιγότερα καρδιαγγειακά επεισόδια.

Όπως αναφέρει ο Δρ Aitken, παράγοντες που ενδεχομένως εμπλέκονται στην παραπάνω σχέση, είναι ότι οι άνθρωποι που ζουν κοντά σε πράσινες περιοχές έχουν τη δυνατότητα για άσκηση στο ύπαιθρο, καθώς και ότι ωφελούνται από την προστασία που προσφέρουν τα δέντρα έναντι της ηχορύπανσης και των ατμοσφαιρικών ρύπων. Ο ίδιος καταλήγει επισημαίνοντας ότι «το κόστος μιας εισαγωγής στο τμήμα επειγόντων περιστατικών ενός νοσοκομείου για έμφραγμα, θα μπορούσε να αντισταθμιστεί με φύτευση δέντρων σε μια γειτονιά 100 κατοίκων που θα αποτρέψει δέκα περιστατικά εμφράγματος στην ομάδα υψηλού καρδιαγγειακού κινδύνου».

Σχετικά Άρθρα