ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η παραίτηση από την εργασία έχει αυξηθεί

25 Οκτωβρίου 2021, 09:00

images

Το φαινόμενο της αιφνίδιας παραίτησης από την εργασία -που σε γενικές γραμμές δείχνει ικανοποιητική- είναι όλο και πιο συχνό τα τελευταία χρόνια σε όλο το δυτικό κόσμο. Αυτό αναφέρουν ειδικοί στο χώρο του Human Resource και της ψυχολογίας στην εργασία, αναζητώντας τις αιτίες...

Για το φαινόμενο έχουν βγει διάφορα απλοϊκά moto του τύπου:

"Ο εργαζόμενος παραιτείται από αυτούς που δεν εκτιμούν την προσφορά του. Όχι από την εργασία του".

"Ο εργαζόμενος χρειάζεται ένα διευθυντή να τον εμπνέει με το παράδειγμα του. Όχι ένα διευθυντή να του δίνει εντολές".

Επίσης έχουν υπάρξει πολλές επιστημονικές εργασίες που αναλύουν ένα σχετιζόμενο φαινόμενο, αυτό της εργασιακής εξουθένωσης (burnout) που αφορά κυρίως στελέχη επιχειρήσεων τα οποία εργάζονται 12 ώρες την ημέρα για να φέρουν εις πέρας τις εργασίες τους, έχοντας ταυτόχρονα το φόβο ότι αν παραπονεθούν ή δεν τα καταφέρουν, θα τους αντικαταστήσει ένας νεότερος.

Όπως και να έχει, η παγκόσμια οικονομική κρίση που έπληξε διάφορες χώρες την περασμένη 10ετία, όσο και η πανδημία τα τελευταία 2 χρόνια, έχουν δημιουργήσει τις συνθήκες για κακή ψυχολογική κατάσταση όσων εργάζονται σε θέσεις ευθύνης ή σε θέσεις που είναι δυσεύρετες με αποτέλεσμα να επιφέρουν την ανεργία σε αυτούς που έχουν τη σχετική εξειδίκευση. 

Η Explorance survey που διεξήχθη φέτος στις ΗΠΑ κατέληξε σε κάποια ασφαλή συμπεράσματα σχετικά με τους λόγους που οδηγούν πολλούς στη παραίτηση:

1- Οι εργαζόμενοι δεν γνωρίζουν πώς πάει η επιχείρηση, δεν ενημερώνονται παρά για ελάχιστα θέματα που αφορούν την εργασία τους και νιώθουν απομονωμένοι.

2- Οι περισσότεροι αισθάνονται ότι ακόμα και όταν επικοινωνούν στους ανώτερους την δυσαρέσκειά τους, δεν τους δίνουν σημασία.

3- Τα διευθυντικά στελέχη τελικά δεν γνωρίζουν αυτά που ενοχλούν τους υπαλλήλους τους, ούτε μπορούν να αναλύσουν τους πιθανούς κινδύνους και τελικά δεν γίνεται τίποτα για τη βελτίωση της κατάστασης που ενοχλεί.

Σχετικά Άρθρα