ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η μουσική μεγαλώνει υγιή παιδιά

27 Νοεμβρίου 2019, 08:10

images

Στη μελέτη ομάδας παιδοψυχιάτρων του Πανεπιστημίου Vermont αποδείχτηκε ότι η μουσική εκπαίδευση μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά να ελέγξουν τα συναισθήματα και το άγχος τους. 

Στη μεγάλη μετα-ανάλυση που έκαναν επανεκτιμώντας τα δεδομένα από πολλές προηγούμενες μελέτες, οι επιστήμονες εξέτασαν τα εγκεφαλογραφήματα παιδιών ηλικίας 6 ως 18 ετών. Όπως εξηγούν, στα παιδιά ο φλοιός του εγκεφάλου αλλάζει σε πάχος καθώς μεγαλώνουν. Όταν συμβαίνει αραίωση, τότε πιστεύουν ότι τα παιδιά βίωσαν άγχος και κατάθλιψη, και έχουν προβλήματα εστίασης προσοχής, ξεσπάσματα επιθετικότητας και δυσκολίες στο έλεγχο της συμπεριφοράς. Και αυτό συμβαίνει ενώ σε γενικές γραμμές τα παιδιά αυτά είναι εντελώς υγιή. 

Αλλά καθώς η μελέτη μουσικής επηρεάζει το πάχος στο τμήμα του φλοιού που σχετίζεται με την μνήμη, τον έλεγχο προσοχής, καθώς και την οργάνωση και τον προγραμματισμό, η εκμάθηση ενός οργάνου μπορεί να βοηθήσει πολύ για να προλάβουμε αλλά και για να διορθώσουμε πιθανά τέτοια προβλήματα. 

Δηλαδή η μουσική εκπαίδευση ενός παιδιού φαίνεται να συσχετίζεται με την πυκνότητα του φλοιού στα κατάλληλα σημεία και δρα θεραπευτικά.

Τα ευρήματα ενισχύουν μάλιστα την άποψη του επικεφαλής της μελέτης, James Hudziak, ότι «η εκμάθηση μουσικού οργάνου μπορεί να βοηθήσει ένα παιδί να ξεπεράσει διάφορες ψυχολογικές διαταραχές, καλύτερα και από φαρμακευτική αγωγή.

Σχετικά Άρθρα