ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η καθημερινή συζήτηση με φίλους μπορεί να βελτιώσει την ψυχική υγεία

11 Φεβρουαρίου 2023, 08:00

images

Νέα μελέτη δείχνει ότι η μία συζήτηση με ένα φίλο την ημέρα, μπορεί να έχει σημαντική επίδραση στην ψυχική υγεία ενός ατόμου. Η μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Communication Research έρχεται 3 χρόνια μετά την εξάπλωση του SARS-CoV-2 σε όλο τον κόσμο. Ενώ η καθημερινή ζωή για πολλούς έχει σχεδόν επανέλθει στα προ πανδημίας εκδοχή φυσιολογικά επίπεδα, αυτά τα χρόνια κοινωνικής αποστασιοποίησης, τηλεργασίας και απομόνωσης , έχουν επηρεάσει δραματικά την ψυχική και συναισθηματική υγεία πολλών ανθρώπων.

«Μικρές στιγμές κοινωνικότητας είναι τόσο σημαντικές για εμάς ως μέρος της ανθρώπινης εμπειρίας», δήλωσε η Thea Gallagher, PsyD, κλινική επίκουρη καθηγήτρια στο τμήμα Ψυχιατρικής στο NYU Langone Health. «Μετά την COVID-19, πολλοί από εμάς εξακολουθούν να εργάζονται από το σπίτι και εξακολουθούν να έχουν περιορισμένες κοινωνικές επαφές. Οι άνθρωποι μετακινήθηκαν και άλλαξαν. Οι ζωές είναι διαφορετικές. Η κοινωνική σύνδεση είναι τόσο σημαντική για την ψυχική υγεία. Η κοινωνική σύνδεση και η κοινότητα έχουν μεγάλη επίδραση στην άμβλυνση της κατάθλιψης και του άγχους».

Η μελέτη συμπεριέλαβε 900 συμμετέχοντες από 5 πανεπιστημιουπόλεις πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τα lockdown της πανδημίας, οι οποίοι κλήθηκαν να συμμετάσχουν σε 1 από τις 7 συμπεριφορές επικοινωνίας κατά τη διάρκεια μιας ημέρας και στη συνέχεια να αναφέρουν εκείνη τη νύχτα για τα συναισθήματα άγχους, σύνδεσης, ευεξίας, μοναξιάς και την ποιότητα της ημέρας τους. 

Οι 7 συμπεριφορές περιλάμβαναν:

Ενημέρωση για τα καθημερινά νέα.

Ομιλία με νόημα.

Αστεία.

Ένδειξη φροντίδας.

Ακρόαση.

Εκτίμηση των άλλων και των απόψεών τους.

Ειλικρινείς φιλοφρονήσεις.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι δεν είχε σημασία ποια από τις συμπεριφορές ακολουθήθηκε Η σκόπιμη προσέγγιση ενός φίλου ήταν αυτή που είχε το σημαντικότερο αντίκτυπο.

Η συζήτηση για την ψυχική υγεία απενοχοποιείται όλο και περισσότερο λένε οι ειδικοί, οι οποίοι μπορούν να βοηθήσουν τους ανθρώπους να δώσουν προτεραιότητα στην ευημερία τους. Οι ειδικοί λένε ότι μια τέτοια μελέτη δείχνει πόσο σημαντική μπορεί να είναι η ανθρώπινη σύνδεση και πόσο απλά βήματα μπορούν να βοηθήσουν τους ανθρώπους να διατηρήσουν την ψυχική τους υγεία.

«Η ψυχική υγεία είναι κάτι που έχουν όλοι και μόλις τώρα αρχίζουμε να το συνειδητοποιούμε, ειδικά με την πανδημία. Επηρέασε τους πάντες. Αυτή η συλλογική τραυματική εμπειρία που είχαμε ως παγκόσμια κοινότητα φέρνει στο προσκήνιο πόσο σημαντική είναι η ψυχική υγεία και πόσο μέρος της καθημερινής ζωής είναι», δήλωσε η Naomi Torres-Mackie, PhD, κλινική ψυχολόγος στο νοσοκομείο Lenox Hill.


Σχετικά Άρθρα