ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η ευτυχία δημιουργείται με ένα χαμόγελο

15 Δεκεμβρίου 2022, 16:00

images

Ερευνητές με επικεφαλής το Δρ Nicholas Coles, ολοκλήρωσαν μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Nature Human Behavior και στην οποία αναφέρεται ότι είναι πολύ πιθανό ένα χαμόγελο να μάς κάνει από ...μόνο του, ευτυχισμένους!

Οι ειδικοί εξηγούν τη δράση αυτή του χαμόγελου λέγοντας ότι πιθανώς η εμπειρία των συναισθημάτων μας βασίζεται σε αισθήσεις του σώματος... Δηλαδή ο ταχύς καρδιακός παλμός, μπορεί να πυροδοτήσει την αίσθηση του φόβου.

Ο Δρ Coles διεξήγαγε μια μετα-ανάλυση με δική του μεθοδολογία, η οποία ήταν κοινώς αποδεκτή από όλους τους ερευνητές. Δημιούργησε δηλαδή ένα σχέδιο με τρεις τεχνικές, με σκοπό να ενθαρρυνθούν οι συμμετέχοντες στο πείραμά του να ενεργοποιήσουν τους μύες που χρησιμοποιούμε στο πρόσωπο για να χαμογελάσουμε. 

Το ένα τρίτο των συμμετεχόντων κλήθηκε να δει αστείες εικόνες, κρατώντας ένα στυλό στα δόντια, χωρίς να το ακουμπάει με τα χείλη του.

Το άλλο τρίτο κλήθηκε να μιμηθεί τις εκφράσεις του προσώπου που φαίνονται σε φωτογραφίες χαμογελαστών ηθοποιών.

Κι ένα τελευταίο τρίτο των συμμετεχόντων, κλήθηκε να μετακινήσει τις γωνίες των χειλιών προς το μέρος των αυτιών και να σηκώσει τα μάγουλα, χρησιμοποιώντας μόνο τους μύες του προσώπου.

Σε κάθε ομάδα, οι μισοί συμμετέχοντες πραγματοποίησαν την εργασία κοιτάζοντας χαρούμενες εικόνες και οι άλλοι μισοί κοιτούσαν μια κενή οθόνη. Στη συνέχεια, κοίταξαν και πάλι τις ίδιες εικόνες ή την κενή οθόνη υιοθετώντας μια ουδέτερη έκφραση προσώπου. Μετά από κάθε εργασία, οι συμμετέχοντες βαθμολόγησαν πόσο χαρούμενοι ένιωθαν.

Οι ερευνητές ανέλυσαν τα δεδομένα 3.878 συμμετεχόντων από 19 χώρες, εντοπίζοντας τελικά μια αξιοσημείωτη αύξηση στην ευτυχία των συμμετεχόντων που μιμήθηκαν χαμογελαστές φωτογραφίες ή τραβούσαν το στόμα τους προς τα αυτιά τους. Τα στοιχεία από τις άλλες δύο τεχνικές, δείχνουν με ποιο τρόπο τα συναισθήματα συνδέονται με τις μυϊκές κινήσεις.

«Ένα χαμόγελο μπορεί να κάνει τους ανθρώπους να αισθάνονται χαρούμενοι και μια σκυθρωπή έκφραση να τους κάνει να αισθάνονται θυμό. Άρα, η συνειδητή εμπειρία του συναισθήματος βασίζεται, τουλάχιστον εν μέρει, σε σωματικές αισθήσεις», ανέφερε στα συμπεράσματα ο Δρ Coles.



Σχετικά Άρθρα