ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η εργασία με βάρδιες μπορεί να επηρεάσει την αποδοτικότητα

20 Απριλίου 2022, 09:00

images

Η εργασία σε βάρδιες μπορεί να οδηγήσει σε κακή μνήμη που αφορά ζητήματα εργασίας και βραδύτερη ταχύτητα νοητικής επεξεργασίας. Αυτό υποστηρίζει μια μετα-ανάλυση συγκεντρωτικών δεδομένων που δημοσιεύτηκε διαδικτυακά στο Occupational & Environmental Medicine.

Ειδικότερα, στην ανάλυση συμπεριλήφθηκαν συνολικά 18 μελέτες που δημοσιεύθηκαν από το 2005-2020. Οι μελέτες περιελάμβαναν 18.800 άτομα (με μέσο όρο ηλικίας τα 35 έτη) και εξέτασαν τα ακόλουθα 6 αποτελέσματα, όλα μετρημένα μέσω επίσημων τεστ:

1. Έλεγχος παρορμήσεων και αντίδραση της κατάστασης (γνωστικός έλεγχος).

2. Ταχύτητα εργασίας.

3. Μνήμη εργασίας.

4. Επίγνωση (ψυχοκινητική επαγρύπνηση).

5. Ικανότητα φιλτραρίσματος ασήμαντων οπτικών πληροφοριών (οπτική επίγνωση).

6. Ικανότητα ασυνείδητης εναλλαγής μεταξύ διαφορετικών εργασιών (εναλλαγή εργασιών).

Τα αποτελέσματα των διαφορετικών μελετών έδειξαν ότι οι εργαζόμενοι σε βάρδιες είχαν σημαντικά χειρότερη απόδοση, σε σύγκριση με άλλους εργαζόμενους, σε 5 από τα 6 αποτελέσματα που ερευνήθηκαν.

Ένα στατιστικά σημαντικό αποτέλεσμα αφορούσε τον έλεγχο των παρορμήσεων και την αντίδραση σε μια κατάσταση, ενώ τα αποτελέσματα για την ταχύτητα εργασίας, τη μνήμη εργασίας, την επίγνωση και την ικανότητα φιλτραρίσματος ασήμαντων οπτικών πληροφοριών ήταν στατιστικά σημαντικά, αλλά μικρότερα. Η εναλλαγή εργασιών ήταν το μόνο στοιχείο στο οποίο δε σημειώθηκε αρνητικό αποτέλεσμα.

Τα αποτελέσματα έδειξαν μια σημαντικά χαμηλότερη απόδοση από τους εργαζόμενους σε βάρδιες, σε σύγκριση με τους εργαζόμενους χωρίς βάρδιες, στις ακόλουθες γνωστικές λειτουργίες, με μείωση σε:

⦁ Ταχύτητα εργασίας κατά 0,16 (95% CI, 0,02 - 0,30).

⦁ Μνήμη εργασίας κατά 0,28 (95% CI, 0,51 - 0,50).

⦁ Ψυχοκινητική επαγρύπνηση κατά 0,21 (95% CI, 0,05 - 0,37).

⦁ Γνωστικός έλεγχος κατά 0,86 (95% CI, 0,45 - 1,27).

⦁ Οπτική επίγνωση κατά 0,19 (95% CI, 0,11 - 0,26).

Ωστόσο, Οι ερευνητές αναγνώρισαν ορισμένους περιορισμούς στα αποτελέσματά τους. Δεδομένου ότι τα εργασιακά περιβάλλοντα διαφέρουν ως προς τις απαιτήσεις και τον φόρτο εργασίας, τα αποτελέσματα μπορεί να υπερεκτιμούν ή να υποτιμούν τις επιπτώσεις της εργασίας σε βάρδιες σε ορισμένες επαγγελματικές ομάδες.

Επιπλέον, επειδή τα δεδομένα είναι συγχρονικά, δεν είναι δυνατό να εξαχθεί το συμπέρασμα ότι η εργασία με βάρδιες επηρεάζει αρνητικά την υψηλότερη εγκεφαλική λειτουργία.

Τέλος, υπάρχει μεγάλη ποικιλία τεστ που χρησιμοποιούνται για την αξιολόγηση της γνωστικής απόδοσης και οι μελέτες που συμπεριλήφθηκαν χρησιμοποίησαν διαφορετικούς ορισμούς της «εργασίας με βάρδιες».

«Μόλις είναι διαθέσιμη μία λεπτομερής βιβλιογραφία υψηλής ποιότητας, συνιστούμε να επαναληφθούν αυτές οι αναλύσεις για την ανάπτυξη πρακτικών παρεμβάσεων για την αντιμετώπιση των διαταραχών νευρολογικής συμπεριφοράς», δήλωσε ένας εκ των συγγραφέων, ο Δρ Alfred Barth, PhD, από το Πανεπιστήμιο Sigmund Freud.


Σχετικά Άρθρα