ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η επίσκεψη στον ίδιο γιατρό μπορεί να βοηθήσει ασθενείς με άνοια

03 Φεβρουαρίου 2022, 16:00

images

Πρόσφατη έρευνα δείχνει ότι τα άτομα με άνοια που παρακολουθούνται συνεχώς από τον ίδιο γιατρό λαμβάνουν καλύτερης ποιότητας φροντίδα από τα άτομα που επισκέπτονται διαφορετικούς γιατρούς. Ο κύριος συγγραφέας της σχετικής έρευνας, Δρ João Delgado και η ομάδα του, δημοσίευσαν τα αποτελέσματα της μελέτης τους για τη φροντίδα της άνοιας στο British Journal of General Practice.

Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από 9.324 άτομα με άνοια σε μια αναδρομική μελέτη παρακολούθησης διάρκειας ενός έτους. Σύμφωνα με τους συγγραφείς της νέας μελέτης, η συνεχής παρακολούθηση από ένα γιατρό συνήθως οδηγεί σε καλές σχέσεις μεταξύ των γιατρών και των ατόμων που θεραπεύουν.  Αντίθετα, όπως εξηγούν οι συγγραφείς, η αλλαγή στην παρακολούθηση και φροντίδα «σχετίζονται με κακή διαχείριση της φαρμακευτικής αγωγής και χειρότερα αποτελέσματα για την υγεία, συμπεριλαμβανομένης της αυξημένης θνησιμότητας».

Ωστόσο, μέχρι σήμερα, έχει υπάρξει περιορισμένη έρευνα σχετικά με τις επιπτώσεις της συνεχούς φροντίδας για τα άτομα με άνοια. Η τρέχουσα μελέτη συμβάλλει κατά κάποιο τρόπο στην κάλυψη αυτού του κενού.

Οι συμμετέχοντες είχαν, κατά μέσο όρο, 14,5 επισκέψεις σε γιατρό μέσα σε ένα έτος.

Οι συγγραφείς διαπίστωσαν ότι αυτοί που που έτυχαν συνεχούς φροντίδας, ήταν λιγότερο πιθανό να αντιμετωπίσουν «ακραία πολυφαρμακία», δηλαδή 10 ή περισσότερες συνταγές. Ήταν επίσης λιγότερο πιθανό να λάβουν φάρμακα που θα μπορούσαν να επηρεάσουν άλλα φάρμακα ή με άλλο τρόπο να επιδεινώσουν τα συμπτώματά τους.

Για παράδειγμα, στην ομάδα των ασθενών που λάμβαναν συνεχή φροντίδα, οι γιατροί ήταν λιγότερο πιθανό να συνταγογραφήσουν βενζοδιαζεπίνες, μια κατηγορία φαρμάκων που προκαλεί υπνηλία, σε άτομα που κινδυνεύουν να πέσουν.  Ένα άλλο παράδειγμα ήταν ότι οι συμμετέχοντες στην ομάδα με ακράτεια ούρων και υψηλή αρτηριακή πίεση, είχαν λιγότερες πιθανότητες να λάβουν διουρητικά ως θεραπεία υψηλής αρτηριακής πίεσης. Όπως σημειώνουν οι συγγραφείς, αυτά τα διουρητικά «μπορούν να επιδεινώσουν τα συμπτώματα ακράτειας».

Συνολικά, η μελέτη έδειξε ότι τα άτομα που είχαν  διαρκέστερη παροχή φροντίδας, είχαν 34,8% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν παραλήρημα, 57,9% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν ακράτεια και 9,7% λιγότερες πιθανότητες να χρειαστούν επείγουσα νοσηλεία σε σχέση με άτομα χωρίς συνέχεια και ίδια πρόσωπα να τους φροντίζουν.

Ο Δρ Delgado μίλησε στο Medical News Today για μερικούς από τους περιορισμούς της μελέτης:

«Η παρατηρητική φύση αυτής της μελέτης παρέχει δεδομένα σχετικά με στατιστικές συσχετίσεις, αλλά δεν μπορεί να υποδείξει την αιτιότητα. Ωστόσο, αυτή η μελέτη παρήγαγε αξιόπιστες αναλύσεις, συμπεριλαμβανομένης της προσαρμογής για 14 χρόνιες συννοσηρότητες, την αδυναμία και τη χρήση υπηρεσιών υγείας».


Σχετικά Άρθρα